dimecres, 18 de gener del 2017

la ucraïna de la que mai no et parlaran


No sé si mai has escoltat parlar d'un dels més grans revolucionaris de tots els temps: Nèstor Majnó o del destí tràgic que li van reservar els comunistes a ell i a la seva família. Si no has escoltat parlar d'ell possiblement tampoc ho hagis fet ni de l'anarquisme a Ucraïna ni de l'Exèrcit Negre, que es va enfrontar a una aliança dels exèrcits roig i blanc de la que cap comunista et parlarà.

Avui m'agradaria proposar-te que escoltis el tema del vídeo primer i que et llegeixis els enllaços que t'he passat abans. També que, just per reconèixer-li la idea del xilè que ha penjat el vídeo, et llegeixis el text que l'acompanya, et passo els paràgrafs finals:
Els pocs supervivents que van quedar de l'exèrcit negre i del territori que aquest havia alliberat emigrarien lluny de l'URSS, i comptarien la història de Makhno i les comunes anarquistes d'Ucraïna ... Makhno no tornaria a Ucraïna i moriria a Paris ... Allà, en l'ocàs de la seva vida, coneixeria a un jove anarquista anomenat Buenaventura Durruti, i posaria en alerta a l'anarquisme occidental sobre quina era l'altre cara del marxisme leninista. Del testament del majnovisme ens queda la frase: "Proletaris del món: baixeu a les profunditats i busqueu-hi la veritat: creeu-la vosaltres mateixos! Perquè a cap altre lloc la trobareu."
Res no t'impedeix seguir veient a la TV tot el circ mediàtic que ens venen sobre Ucraïna. Però si vols saber-ne quatre coses més sobre la historia del moviment anarquista a Ucraïna, et proposo veure aquest altre vídeo remarcable.