dilluns, 16 de febrer del 2015

lara: una respectable dinastia

l'antiga seu de Banca Catalana
encapçalada pel logo del grup mediàtic
Andreu Barnils publicava a Vilaweb: Els Lara, una breu història familiar on, més enllà d'un panegíric ditiràmbic sobre la mort del fill del fundador de l'imperi editorial (Creu de Sant Jordi), ens dona una lliçó sobre alguns dels mètodes utilitzats en la construcció de les grans fortunes d'aquest país i la respectabilitat amb que les van agraciar posteriorment el món cultural i la progressia.

En aquest article podem llegir coses com : José Manuel Lara Hernández va néixer el 1914 a El Pedroso, Sevilla. Fill del metge del poble, va deixar aviat els estudis i va acabar a la Legió espanyola. Capità. Va entrar amb les tropes de Franco per la Diagonal de Barcelona (...) Confirmo això del robatori a mà armada de paper a les impremtes, principalment les que treballaven per a Grijalbo. Era un fet de domini públic (...) En Lara feia allò que volia, perquè era el president del sindicat vertical d'arts gràfiques. Amb aquest càrrec, i armat, entrava a les impremtes. Així va començar l'acumulació de capital de l'empresa Lara (...).

Un detall que els sectors culturals i progressistes del país no deurien considerar important quan participaven amb entusiasme a les kermesses dels premis del grup o prestaven amb satisfacció les seves plomes per escriure a les seves publicacions: En 2004, el Grupo sigue creciendo, y consigue el control del periódico catalanista nacionalista Avui. Compartirá accionariado con el Grupo Godó y la Generalidad de Cataluña. Esto supondrá una paradoja ideológica (aunque no económica), ya que Planeta poseerá La Razón y el periódico catalán Avui al mismo tiempo (Wikipedia: Grupo Planeta).