dijous, 16 de gener del 2014

l'infern es exotèrmic o endotèrmic?

El Dr Schambaugh, professor a l'Escola d'Enginyeria Química de la Universitat d'Oklahoma, era temut per les preguntes que feia als seus exàmens. La primera i única pregunta que va posar a l'examen final del curs: Momentum, Heat and Mass Transfer II, el maig de 1997, va ser la següent: "L'infern és exotèrmic o endotèrmic? Argumenteu les vostres respostes".

La majoria d'estudiants va respondre a la qüestio basant-se en la Llei de Boyle (si un gas es dilata es refreda i inversament). Pero va ser la resposta d'un estudiant que va retenir tota l'atencio del Dr Schambaugh. Deia aixi.
En primer lloc, es postula que si existeixen les ànimes, han de tenir una massa. Si és així, un mol d'ànimes també pot tenir una massa. Així que la qüestió és: a quina velocitat entren les ànimes a l'infern i a quin ritme el deixen? Crec que podem assumir amb seguretat que, una vegada que una ànima ha entrat a l'infern, ja no el deixarà mai més. Per tant, assumeixo que no es produeixen sortides.

El mateix succeeix amb el càlcul del nombre de les ànimes a l'infern. Fent una ullada a les diferents religions que hi han al món, la majoria d'elles declaren que si no ets un membre de la seva religió aniràs a l'infern. Donat que hi ha més d'una religió, i tenint en compte que la gent no pertany a més d'una religió, es pot afirmar sense risc que totes les ànimes van a l'infern.

Analitzem ara la velocitat del canvi de volum de l'infern, car la llei de Boyle estableix que "perquè la pressió i la temperatura siguin identiques, el volum de l'infern ha de expandir-se en proporció a l'entrada de les ànimes". Això permet establir dues hipòtesis:
  • Si l'infern s'expandeix a una velocitat menor que la velocitat a la qual entren les ànimes, llavors la temperatura i la pressió en l'infern s'incrementaran fins que l'infern esclati.
  • Si l'infern s'expandeix a una velocitat superior a la velocitat d'entrada de les ànimes, llavors la temperatura baixarà fins que l'infern es congeli.
Quina hipòtesi retenir? Si acceptem el que va dir-me Theresa Manyan el meu primer any de carrera: "gelarà a l'infern abans que me'n vagi al llit amb tu", i tenint en compte que no m'ha tornat a adreçar la paraula, estic convençut que l'infern és exothermic i que fa temps que està gelat.

L'autor d'aquesta resposta, Tim Graham, va aconseguir l'única A de l'exàmen.