dilluns, 13 de gener del 2014

ortiz, géneral sans dieu ni maître (1996)





El canal Anarquistas de youtube conté un munt de films i de documentals entre els que es troba Ortiz, géneral sans dieu ni maître. Es tracta d'un documental realitzat al voltant d'una entrevista al vell militant anarquista que es va realitzar pocs mesos abans de la seva mort, a una residència d'avis a Barcelona. 

El documental ens presenta la vida d'Ortiz: des de la seva infantesa fins a la seva militància llibertària; des de la direcció d'una columna al front d'Aragó, fins la presó primer a França, després a Algèria; des de la lluita contra el nazisme enrolat a l'exèrcit francès, fins un atentat fallit contra Franco i l'ulterior fugida a Amèrica Llatina.  En qualsevol cas, Ortiz ens dona una visió molt interessant, una critica ferotge sobre tot allò que va passar abans, durant i després la revolució anarquista: en particular a Catalunya i Aragó. 

Tret de la veu en off, en anglès a la versió penjada a youtube, la majoria del documental es pot escoltar en espanyol. Afegir que el relat d'Ortiz està completat per imatges contemporànies a cada moment històric descrit a l'entrevista, com ara el discurs de Joan Garcia Oliver en l'homenatge a Durruti.


fitxa tècnica
nom del film:Ortiz, géneral sans dieu ni maître / Ortiz, the anarchist general
direcció:Ariel Camacho, Phil Casoar, Laurent Guyot
fotografia:Isabelle Ferrandis
so:Antoine Sellabert
muntatge:Anne Riegel
musica:Pascal Comelade
producció:Dominique Pailler
coproducció:C9TV, Bernard Lafont
país (any producció):  França, Regne Unit (1996)

1 comentari:

sinfu ha dit...

Gran, molt gran aquest home. No en sabia res d'ell. Gràcies Roy!