dijous, 14 de novembre del 2013

el amigo andaluz

Es tracta del primer llibre d'un autor suec: Alexander Söderberg. Un guionista de la TV sueca que ha sabut crear una novel·la negra que t'enganxa des de la primera pàgina, amb una acció trepidant i sostinguda, gairebé sense pauses.

Un argument basat en unes empreses a les que, el fet de dedicar-se a una sèrie d'activitats legals, amb un alt contingut social, no els impedeix arrodonir el seu balanç amb el tràfic de drogues o el d'armes. Una acció que es desenvolupa des de Paraguay fins a Russia, des de Estocolm a Torremolinos, passant per Munic i Varsòvia.


L'acció del llibre et presenta que la diferencia entre la bondat i la maldat, la delinqüència i la llei, els cervells intel·ligents i aquells que no ho son, entre la veritat i la mentida, no és més que una qüestió de semàntica: Recordó cómo le había mentido al cura en la residencia de La Moneda de la Suerte, lo fácil que resultaba mentir cuando partías de la realidad. La verdad siempre es la mejor mentira.

Hi ha moments del llibre en que creus estar veient 'Pulp Fiction', d'altres en que creus estar veient un episodi de 'Lie to me'. En la majoria, tens el sentiment d'estar present al cor de l'acció.

No diré res més sobre l'argument per no espatllar-te la historia, i deixarte-la descobrir si et dona per llegir-lo. Només diré que el vaig començar a llegir el passat diumenge al vespre i que el vaig acabar de llegir el dimecres per la nit següent.