dissabte, 9 de novembre del 2013

sobre la diada de la Catalunya Nord

El passat 7 de novembre es va celebrar a la cinquena part de Catalunya, també coneguda com a Catalunya Nord, la diada que recorda el Tractat dels Pirineus i la repartició de Catalunya entre els Àustries i els Borbons. Un dels actes reivindicatius contra aquell maleït tractat fou l'encerclada de les institucions franceses, organitzada per la Federació d'entitats en defensa de la llengua i la cultura catalana. En contrast amb l'afluència de nord catalans a les commemoracions del 11 de Setembre, la participació dels catalans meridionals va ser més aviat discreta, com si diguéssim.


Hi van participar però les presidentes d'Òmnium Cultural, Muriels Casals, i de l'ANC, Carme Forcadell: 'Si voleu, podeu', van ser el missatge que van transmetre als participants. No, si voler, ja van voler durant l'episodi conegut com la Guerra de la Sal, en que es van enfrontar durant 15 anys als exèrcits de Lluís XIV i que va acabar en una veritable massacre ... però, qui se'n recorda avui en dia? Tornant a les dues presidentes, van afegir que: les realitats al nord i al sud de Catalunya són diferents perquè cada part dels Països Catalans té 'un tempo diferent', però els van encoratjar a 'no defallir' (sic) en la defensa de la identitat 'tot i els pals a les rodes que els posa l'estat francès' ... ('defaillir' o 'mettre des bâtons dans les roues', son locucions verbals típiques de la llengua francesa!)

Per aquells que ho hagin oblidat, Felip IV va preferir cedir a Lluís XIV la Catalunya Nord a canvi de guardar Flandes i el Franc Comtat (i mira que Lluís XIV volia traure's del damunt aquell territori de revoltes): coses de la inquebrantable Unidad de los reinos de España, que alguns no han acabat mai d'entendre. L'altre anècdota interessant és que me sembla recordar que cap govern espanyol, però tampoc de la Catalunya meridional (que s'ha acabat apropiant del nom de Catalunya a seques), no han reclamat mai a França la restitució de la cinquena part del territori de Catalunya.

Potser l'única excepció fou en Franco, que sembla que va intentar pressionar a Hitler durant l'entrevista d'Hendaia (23 d'octubre del 1940) per aconseguir que aquest obligués a Pétain a tornar el Rosselló i l'Alta Cerdanya ... a Espanya. Afortunadament pels nord catalans, Hitler va proposar com a moneda de canvi la cessió d'una de les Illes Canàries, una base naval a Mogador o Agadir i sembla que també la illa de Fernando Póo.

Si Felip IV va preferir guardar Flandes a la Catalunya Nord, Franco no va voler desprendre's del Nord d'Africa (o Hitler no es va voler enemistar amb Pétain. Què més dona!). Després, tot va ser amnèsia, ignorància interessada i telenotícies de TV3 on molts locutors es refereixen a la Catalunya Nord com a 'França', i a la frontera franc-espanyola com la frontera entre Catalunya i França. Som-hi, que no ha estat res i ... embolica, que fa fort!