diumenge, 16 de febrer del 2014

et deixe ...



Creada per l'Angel Puado, realitzador cinematogràfic madrileny que es guanya les garrofes treballant com bibliotecari a Alacant, 'Et deixe' és una al·legoria que retrata la 'crisi de parella' que es viu entre Espanya i ... els Països Catalans!  

Amb la finalitat que tothom recordi que es tracta d'una al·legoria, l'Angel ha introduït Els Segadors al principi i al final del curtmetratge. I es que, en deu minuts, ha sabut retratar una lògica de la crisi tant clarament i sense embolics que molts tindrien problemes per associar-la amb la realitat. 

Jo, per exemple, no he tingut el sentiment que el personatge que interpreta Elena Candela hagi anat a explicar a les veïnes que el seu matrimoni està en crisi i que el seu company refusa parlar-ne per salvar la relació. Tampoc he tingut el sentiment que el personatge que interpreta Elena hagi anant deixant Post-It pels supers del barri explicant lo malament que ho està passant des que el seu company li ha baixat la setmanada.

La protagonista parla cara a cara amb el personatge que interpreta Tomàs Mestre i li diu civilitzadament el que li ha de dir, sense marejar la perdiu: que ja no l'estima i que el deixa. Que ella treballa i es guanya la vida i que la setmanada no és una caritat, sinó un dret. També que el pis està a nom dels dos. No entra en negociacions perquè li pugi la setmanada o perquè miri de ser més atent amb el que ella pugui fer. Tampoc li diu que només marxarà de casa si troba un pis be de preu. Li diu que marxa, que ja s'espabilirà i punt. I m'ha arribat al cor que el realitzador madrileny hagi tingut l'encert de fer que li digui en valencià!

Si, imagino que sinó hagués ficat Els Segadors, al principi i al final del curt, molta gent no arribaria a relacionar aquesta al·legoria amb la realitat. 


El curt es va rodar a Elx el 12 d'Octubre i Angel el va pujar a youtube el 28 de novembre del 2013. El text és obra del director de teatre Joan Lluís Moreno i la interpretació a càrrec de l'actor, director i portaveu de Compromís per Alacant, Tomàs Mestre i l'actriu Elena Candela.
Malauradament,  'Et deixe' només ha tingut 1'000 visites de més que la pàgina del GS.