dilluns, 15 de setembre del 2014

sobre les sancions a rússia

No crec que sigui ja un secret per a ningú la passió que el president demòcrata dels USA pel petroli i el gas que es produeixen amb tècniques de fragmentació: una passió de la que fins i tot ens parla a barackobama.com. I com podem veure al New York Times (1) tampoc és cap secret que el que està passant amb Ucraïna no te gran cosa a veure amb el que ens expliquen als telenotícies (2).

Ara bé, del que molt poca gent semblava estar al corrent és que, entre els principals perjudicats per les sancions, es troben les companyies petrolieres occidentals: molt particularment la companyia americana Exxon (3), al bell mig d'un contracte de 500 miliards de USD amb Rosneft per la prospecció i producció de petroli a l'àrtic, en una concessió de més de 46'000 km2 (més gran que el territori de Catalunya!).

Deixant de banda les contra sancions russes cap a l'alimentari europeu (4) de les que s'han hagut de subvencionar les pèrdues amb fons de la UE, cal recordar la importància de les exportacions de la RFA a aquest país i el fet que, en una Europa que depèn en més del 52% de la importació de productes energètics, la RFA importa el 30% dels seus hidrocarburs de Rússia. Potser sigui per això que, ara per ara, les sancions de la UE no inclouen la indústria del gas, la tecnologia espacial (5) o l'energia nuclear.

Francament, la política dels països occidentals és incomprensible, absent de qualsevol lògica i hom pot entendre perfectament que que faci riure a Rússia.

Més quan tenim l'hivern molt aprop i seriosos problemes en perspectiva si el gas rus no arriba a Europa.


  • (1) Davenport and Erlanger: U.S. Hopes Boom in Natural Gas Can Curb Putin, New York Times, 05.03.2014
  • (2) Els corresponsals dels telenotícies als USA saben llegir l'anglès i segurament es miren de tant en tant els diaris de més tirada del país. Perquè no fan res d'altre que repetir el que diuen aquells que es troben fora dels USA? De què serveix tenir un corresponsal sinó?
  • (3) Katz, Lakshmanan and Carroll: Exxon Said to Rile U.S., EU by Using Sanctions Loophole. Bloomberg, 13.09.2014
  • (4) L'exportació de fruita a Rússia és anecdòtica en comparació amb les exportacions de productes alimentaris d'altres països europeus (BBC: Russia hits West with food import ban in sanctions row, 07.08.2014)
  • (5) Com enviar subministres i nous tripulants a la estació espacial sense els enginys russos? Com enviar nous satèl·lits Galileo sense els Soyuz russos? ...