dissabte, 17 d’octubre del 2015

la crisis de Siria contada en 10' y 15 mapas



No és perquè El País s'hagi convertit en un fanzine més de la dreta mediàtica espanyola que no s'hagi de reconèixer l'interès que, rarament, presenten alguns dels seus suplements. Avui m'agradaria recomanar-te la lectura d'aquest article del suplement Verne: Visto en Youtube - Los vídeos que explican la crisis siria en pocos minutos (y ven millones de personas).

Deixant de banda el sentit de l'humor del webmaster de El País pel que fa a la suposada data de publicació de l'article i la de l'enllaç, he trobat força torbador el nacionalisme de l'articulista quan ens presenta el vídeo d'aquesta entrada: Han sido creados por el canal alemán 'In a Nutshell' y 'WhyMaps' un proyecto de dos jóvenes españoles (...)  Tot i que, més endavant, ens diu que 'In a Nutshell' és un canal de YouTube creado en 2013 por un estudio de diseño con sede en Múnich, Alemania (com l'autora no el menciona, es tracta de l'interessant treball de la penya de kurzgesagt.org).

Quan hom arriba a la lectura de la fi de l'article, hom pot lamentar que el consell de redacció del fanzine no hagi estat capaç de demanar a l'autora de centrar-se en el contingut i, noblesse oblige, de deixar anar un parell de referències sobre la penya de Arte-TV, que fa el mateix des de 1990 a l'emissió: Les dessous des cartes, dirigida per Jean-Christophe Victor.

I quan l'autora de l'article, amb el vist-i-plau del consell de redacció del fanzine, diu que: es la primera producción del proyecto y canal de YouTube WhyMaps, que acaban de lanzar dos jóvenes españoles, és una veritable llàstima que les llàgrimes de l'emoció pel passaport dels autors no li hagin deixat consultar l'hemeroteca de El País per constatar que Bruno Teixidor no és exactament un jove desconegut, cosa que també hauria pogut constatar passant-se per IMDb. Aviam, que tampoc és que tingui res contra l'autora de l'article: per exemple, la penya de cultura de eldiario.es tampoc va anar més lluny del que li donaven a El País.

En fi, que't proposo que't miris el vídeo. Perquè si, és possiblement de lo millor que se sap fer en aquest país. Ara, si vols veure el que es fa en altres llocs, passa't per Les dessous des cartes. I per evitar noves sorpreses, abans que't presentin com una novedad internacional quelcom que puguin fer en el futur dos diseñadores españoles, et proposo que li donis un cop d'ull als mapes genials de la penya de worldmapper.org.