dimarts, 20 d’octubre del 2015

Up Against the Wall Motherfuckers

 El 1966 Ben Morea fundava a Nova York la revista Black Mask, on exposava la seva particular trobada entre art i anarquisme. La base sobre la que es construiria Up Against The Wall, Motherfuckers, un grup d'activistes disposats a mostrar amb les seves accions les contradiccions d'un sistema en crisi i plantar cara als moviments de no violència de la nova esquerra americana: Flower Power won't stop Fascist Power.

A mig camí entre el surrealisme, el dadaisme, l'anarquisme i el situacionisme, els Motherfuckers van desenvolupar accions amarades d'alè salvatge i poètic amb la subversió cultural com a objectiu final.


Entre les seves accions cal destacar el 1968 la participació en la ocupació de la Universitat de Columbia (no hi han noticies de que es beguessin el whisky del rector!)  al repartiment de flyers per omplir una prestigiosa galeria de Manhattan de personal sense sostre, l'abocament d'escombraries a les portes del Lincoln Center, o fotre avall la tanca de Woodstock per permetre l'entrada gratuïta al festival a aquells que no se la podien pagar ...
... durant la celebració del festival de pau i amor de Woodstock, els Motherfuckers van trencar la tanca del recinte, van deixar entrar a centenars de persones gratis i, després d'assaltar les instal·lacions de l'organització, van repartir tendes de campanya i sacs de dormir entre els assistents.
Si en vols saber més sobre aquest moviment, he trobat un vídeo a youtube on la penya de The Horizontal Power Hour entrevista a Ben Morea: Ben Morea and Black Mask. Pots mirar-te també un article força ben documentat de Jaime Quinto, del 2011: La historia de los Motherfuckers. Burn the museums, baby. També val la pena llegir-se un article força interessant de 2013 de la penya de laplayademadrid.es :
Samuel M. Delgado, Marcos Flórez (el de La Débil) y José Luis Maire recogen la voz de Morea -figura clave en la contracultura americana de fines de los sesenta y cabeza del grupo de afinidad Motherfuckers- durante un encuentro en Madrid en 2011, y construyen con ella, y con material archivo del grupo, un elogio de un activismo ácrata y singular que tanta falta nos hace. Este viernes 22 de febrero, el documental -parte del catálogo de la distribuidora independiente Playtime Audiovisuales- se estrenará en el cine Doré de la Filmoteca Española en un programa doble donde comparte espíritu con Chris Marker y su corto La sexta cara del Pentágono (1968)
I ja molt més recent, publicat el 07.10.2015 a yorokobu.es, un suplement de eldiario.es, l'article d'Eduardo Bravo: Motherfuckers! Anarquistas en Manhattan.