dimarts, 10 d’abril del 2012

Tsvetkov's New Human Geography

Jo no sé vosaltres, però jo ja fa un moment que segueixo en Yanko Tsvetkov, el seu treball al seu blog, l'impacte que té als mitjans de comunicació i, he de confessar-ho: l'adoooro!  La seva biografia diu, entre altres coses, que va nàixer a un petit poblet de la Bulgària comunista, que va estudiar a un col·legi alemany i que, després d'estudiar direcció de cinema, es va graduar com a director de fotografia. I mentrestant, es va convertir en un dissenyador gràfic que ha produït la cartografia més divertida i intel.ligent que mai he vist. I és que, com diu la seva bio: I’m not politically correct. Però, a més de la cartografia, Yanko és un fi sociòleg també de l'estat espanyol, on viu (o ha viscut) a un petit poblet de Castilla-La Mancha. A destacar la manera com escombra de la manera més políticament incorrecta els estereotips sobre els seus habitants ... i les violentes reaccions que provoca en aquests qualsevol critica.
Bàsicament és la sorpresa que provoca aquest país en l'estranger. AIberia According to Spain diu per exemple que: Vist objectivament, Espanya no és un país, sinó un embolic en ebullició de diferents regions, algunes de les quals són bastant temperamentals, si veieu el que vull dir. És una contradicció enorme. És un país descentralitzat, però no és una federació. Es una nació, però conté "nacionalitats". Un error comú és assumir que hi ha un ordre ocult en tot això. No n'hi ha i, probablement, mai n'hi haurà.
Un altre article interessant és: A Spanish Nightmare, on diu que El que converteix Espanya en un cas especial és que a la capa superior de l'habitual mentalitat post-totalitària de merda, s'hi afegeix una capa cremosa de conservadorisme passiu-agressiu ruixat amb els fruits d'un des sistemes educatius més ineficients d'Europa. Un altre ingredient addicional molt important és una ètica dels negocis extremadament confusa i laxa. Quan tastes una llesca d'aquest pastís, no ho oblidaràs mai (...). Podem trobar al fòrum d'aquest article la resposta que'n Yanko dona a un català que li venia a dir que, a Catalunya, tot això és diferent: És increïble com a Espanya cada regió va a l'extrem per tal de destacar la seva suposada singularitat i la seva superioritat mentre que, a la realitat, tot i haver petites variacions, a tot el país passa exactament el mateix. Es pot observar en tots els aspectes de la vida política, la burocràcia, la cultura ... Agafi el català, per exemple, que a València es diu Valencià i a les Illes Balears es diu Balear. Hom es pregunta ¿I ara què - Palmademajorcan o Eivissenc? Potser algun dia, molt, molt lluny en el futur, la gent d'aquesta península es donarà compte que és molt millor tenir una burocràcia governamental eficaç que fabricar aquestes elusives "singularitats". Jo sóc bastant escèptic.
Un punt divertit en la visió del país per l'estranger que és Yanko, és la llengua espanyola. A Lesson 01 Meaning of "Yes" in Spain comença així:  Com vostè ja sap, Espanya és un país ple de meravelles i misteris. També ho és el seu llenguatge. És l'únic idioma del món que no pot decidir com anomenar-se a si mateix, dividit entre el geogràficament castellano i el més inclusiu espanyol.
La interpretació que'n fan de tot aquest discurs diaris com l'Ara son força interessants, si més no, per la curiositat intel·lectual dels seus periodistes: L'imperi català, el 2022: el pronòstic de "la bola de vidre" de 'The Guardian' fent referència al post d'en Yanko: Europe According to the Future, 2022. O també El Mediterrani és una "piscina" pels americans, que confonen Espanya amb Mèxic.
Seguint amb la premsa, hi ha la perla de l'article: The Spanish El Mundo and Journalistic Provincialism diu coses com aquestes sobre aquest diari: L'auto-ironia és necessària per a un munt d'altres coses, i cada vegada que hi ha una manca d'ella, la gent comença a prendre's massa seriosament. El fonamentalisme religiós i el nacionalisme militant, són alguns dels pinacles d'aquesta deficiència, però la seva forma menys sofisticada, com el provincianisme, no és menys aterridora. De fet, sovint poden causar danys a llarg termini (...).

13 comentaris:

sinfu ha dit...

Gràcies un altre vegada per aquests mapes i pels links, que bé m'ho he passat llegint els articles i els comentaris!!!

Roy Batty ha dit...

Jo diria gairebé que t'ho passes millor amb els comentaris. Molts d'ells presenten una Espanya més esperpèntica que la que mostra l'autor. El més preocupant és que aquesta gent vota.

Roy Batty ha dit...

Podeu imaginar-vos la cara que hauria posat na Gerda si algú li presenta aquest mapa a les pràctiques? Aquesta és una, l'altra és que ara ja sabem perquè en Sinfu se'n va anar a viure a Irlanda, mentre d'altres ... Leave Ireland, seems to be the message. El cas és que es va documentar com cal llegint altres coses que el van fer decidir-se. Ara, com haureu vist a les fotos, s'ha aprimat molt i segueix una activitat esportiva regular. Hi ha qui afirma que, amb aquests ingredients, aviat serà anomenat rector de la Universitat de Cork. Donem temps al temps, companys.

Israel Hands ha dit...

El que jo et deia,una visiteta als wc de la UAB,i es desvelarà si en Sinfu acabarà de Rector a la UCC.

Israel Hands ha dit...

I,per cert,és molt divertit el mapa,inclús crec que la caverna del pp (Espe Aguirre,els Ansar,etc) ja firmaria ara poder formar part de The Vatican.

Roy Batty ha dit...

Com no he entès massa bé què és el que s'ha de fer als WC de la UAB, us deixo fer, i ja direu alguna cosa.

Israel Hands ha dit...

Home Batty,ens expliques la pel.licula del "Back to the Future" (mira´t el post anterior que vas publicar)i ara no saps que fer al wc de la UAB?si ets tú qui sap la fórmula màgica per a accedir al futur.Va home,a veure si vas un viatget més que tinc ganes de saber si en Sinfu acabarà essent el Rector o es posarà un Ordóñez a l´UCC.

sinfu ha dit...

Jo, en realitat, el que volia era ser una estrella del cinema, però vaig haver de conformar-me, aplicant-me alló del "tuerto en el reino de los ciegos". Ara bé, hi ha d'altres, i no diré noms, que és molt lleig, que pujen al autobús per anar a la feina i els hi passa això

sinfu ha dit...

Aquesta gent vota i toca el que no sona.

Roy Batty ha dit...

Tu, el que passa, és que ets massa modest, Sinfu. I molt més després que et vas posar els pantalons de star i el mon sap que has fet pujar les vendes del ABC. Ja saps el que deia de tu aquella del departament:Si, a més de fer articles per l'Enciclopedia Catalana, aquest noi està dotat de prepuci, puci y postpuci.

Roy Batty ha dit...

Home, Hands. Clar que us he explicat lo de la pel.licula del Back to the Future. Si fins i tot us he deixat la contrasenya! Només esperava que algú ho relacionés amb aquell gran científic del departament, que va dissenyar l'aparell a partir d'unes restes arqueològiques que li va passar de contraban en Orlando. Va ser gràcies al seu viatge al futur que, ell i el seu deixeble, van assabentar-se de la importància que tindria l'energia eòlica al futur, i es van dedicar a dissenyar molins amb el VAX de l'UAB mentre els demés es dedicaven a la recerca en geografia del gènere.

Israel Hands ha dit...

Ja m´estranyava a mi que aquell gran científic del departament no estigués pel mig en una història com la dels viatges en el temps.Per què es obvique no només va visitar el futur,sinó que també va retrocedir en el temps:recordeu aquella camisola de "Zorba el Griego" que portava sovint?

Roy Batty ha dit...

Home, Zorba, no ho sé. Que, al menys a l'escena final, portava corbata. I en Makarios, tret del cinturó de tira de persiana i les sandàlies de Menorca amb sola de neumàtic de Seat 600, no se li va veure cap altre complement. Personalment crec que el look que intentava replicar era el de Georges Moustaki, la classe en menys. Diuen els vells del Departament que, de fet, es va quedar impressionat durant el cafè del dinar de cloenda d'un Congrés de Biogeografia a Tessalònica, veient com s'ho passaven les catedràtiques. Jo no hi era i no puc confirmar-ho. Potser en Doc hagi escoltat alguna cosa.