dimecres, 16 d’abril del 2014

com ens veuen a l'estranger?

Amics i coneguts me repetiu insistentment aquesta pregunta: com ens veuen a l'estranger? La veritat és que mai no sé què respondre.

Però quedem-nos amb les noticies d'aquesta setmana i deixeu-me que us torni la pregunta.

Què pensaríeu vosaltres d'un país en el que el seu president de govern va treien pit sobre el creixement de l'economia i de l'ocupació si després llegiu que cinc regions espanyoles registren, amb un atur al voltant del 35%, les taxes de desocupació més altes de la UE. Si totes les comunitats autònomes d'aquest país tenen taxes d'atur superiors al doble de la mitja comunitària (el periódico 15.04.2014): això inclou alguna comunitat que es considera un motor d'Europa i insisteix en comparar la seva economia amb la d'alguns països escandinaus. Si des de l'ONG Save the Children s'emeten dubtes sobre la capacitat d'aquest país per frenar la pobresa infantil.

I si us compressiu el diari on es troben aquestes noticies i veiéssiu que no se'n parla d'elles a la portada, que està ocupada per una gran fotografia on es comenta que l'Outlet de La Roca Village estarà obert el diumenge 27, just sota d'una noticia que parla de la reactivació del consum a Setmana Santa, queixant-se del preu de la benzina? 

Què pensaríeu d'una comunitat autònoma que diu no tenir recursos i ha d'aplicar unes retallades duríssimes en sectors com l'educació i la sanitat, si l'ajuntament de la seva capital sembla nedar en l'abundància? Penso en el projecte de les Glories o en el del Paral.lel, entre d'altres.

Potser a l'ajuntament de BCN considerin que ja fan prou car, el mes de Gener, la Generalitat els devia més de 200 milions. Altres podrien pensar que tots aquests diners surten de la mateixa butxaca: ells també ho pensen? Per què la Generalitat ha d'estar endeutada i l'ajuntament de la seva capital embarcat en projectes de pura megalomania?  Vivint a l'estranger, ho trobaríeu normal? Si fóssiu ciutadans centre-europeus, estimaríeu que heu d'ajudar aquest país amb els diners dels vostres impostos?  

Què pensaríeu si us diguessin que el batlle de la ciutat i el president de la Generalitat pertanyen al mateix partit, que diu promoure la independència del país? I que pensaríeu davant la possibilitat de que, amb tots aquests projectes faraònics, hi hagi un escandalós percentatge de capital que, sota la forma de IVA, se'n vagi a l'administració espanyola?  Una administració espanyola que podrà disposar d'aquests recursos de l'ajuntament de BCN per negociar préstecs a la Generalitat per cobrir els dèficits que ha provocat el seu sistema de finançament. Però no. Estigues tranquil perquè estic segur de que han fet el necessari perquè una situació tant abracadabrant no tingui lloc.

Què pensaríeu d'un parlament que no deixa de queixar-se de la manca de recursos i de les retallades en sanitat i educació que ha de fer i que no ha estat capaç de suprimir les diputacions, quan té competències per fer-ho?  Que pensaríeu de dos partits (CiU i PP), que figura que estan a mata de golla si, en plena època de retallades, la diputació de Barcelona li dona a la FAES una subvenció de més de 25'000 euros?

I que pensaríeu de la capacitat d'auto-critica d'un país que és capaç de riure's de l'aeroport de Castelló i passar de puntetes sobre el tràfic aeri de l'aeroport d'Alguaire?  Capaç de riure's de l'ocupació d'algunes línies de l'AVE i passar de puntetes sobre les obres paralitzades de la L9/L10: les obres faraòniques de Glories o el Paral.lel, entre altres, sent prioritàries? 

Afortunadament que a l'estranger no en saben la meitat de tot plegat. Es tot el que podria dir en resposta a la pregunta de: com ens veuen a l'estranger?  ... si algun dia trobés les ganes de respondre-la!

2 comentaris:

Israel Hands ha dit...

És obvi que le resta del món ens veu exactament com veuen als espanyols.I vist des d´aquí,doncs,també.I ja no pel plec de notícies que has exposat,si no per què en el dia a dia ja es veu que la situació aquí és un calc de la situació a la resta de l´estat espanyol.O és que a algú se li ha oblidat que els que manen a Catalunya són partits de dretes (els uns)i mercantilistes (els altres)?

Roy Batty ha dit...

partits de dretes (els uns) i mercantilistes (els altres) ... subtil distinció, Hands!