divendres, 24 d’abril del 2015

fack ju Göhte



Zeki Müller és un atracador que surt de la presó endeutat fins a les celles. Per poder pagar els seus deutes decideix recuperar els diners que segueixen al lloc on una amiga els va enterrar. Un edifici en construcció on ara hi ha una escola de secundària: l'escola Göthe.

Amb la intenció de recuperar el seu botí, Zeki presenta la seva candidatura per reemplaçar un conserge que acaba de morir. Però, a causa d'un error administratiu, acaba com a professor substitut a una classe plena de cretins. La confrontació entre un ex-presidiari com a professor i una banda d'adolescents a l'edat del pavo és, per dir-ho d'alguna manera, interessant. Particularment quan Zeki aplica la seva particular idea sobre el respecte: estar a classe a l'hora, deixar l'accés lliure a portes, passadissos i escales, no tenir res a fotre de les crisis melancòliques dels adolescents, ...

Desconegut a la resta d'Europa, el film va ser un èxit als països de parla alemanya. Sols a la RFA el film va ser vist per 7 milions d'espectadors el 2013 (3 milions en poc més de 15 dies, wikipedia). El pots trobar doblat en francès o, en stream, en versió subtitulada en anglès si el busques a Google.

Traduït al francès com Un prof pas comme les autres, quan vaig llegir a la critica de Le Monde que el personatge de Zeki havia erigit l'incultura, l'arrogància cínica i la virilitat en paradigma del que és "cool", vaig dir-me que segurament el film presentava una alternativa pedagògica trash i que potser valdria la pena de veure'l. Encara no ho he fet.