dissabte, 14 de maig del 2011

fusta morta per un bosc viu ...

Recordo que la primera vegada que vaig veure un munt d'arbres tallats per terra, nets de branques, i aquestes amuntegades al costat, se'm va fer molt estrany. Vaig pensar que els llenyataires no havien tingut temps de recollir la fusta i deixar el bosc net, com és habitual als boscos del Cantó de Vaud. Més tard, passejant per altres boscos vaig veure tales dels arbres més soberbis del bosc que eren deixats a l'abandó després de haver-los netejat les branques. Finalment vaig assabentar-me de que, tot plegat, feia part d'una nova política forestal basada en la protecció de la biodiversitat.
Cal saber que en Suïssa, una cinquena part de la fauna i la flora depèn de l'habitat i dels nutrients oferts pel bosc mort. La política de la Confederació aposta perquè un 5% de la superfície de bosc es dediqui en el futur a zones on cohabitin vells arbres i bosc mort a l'abandó amb els joves arbres que aprofiten dels nutrients dels primers per donar lloc a un bosc sa. Un bosc sa on germinaran els futurs arbres i garant de la biodiversitat car, si calen desenes d'anys per la descomposició d'un arbre vell, cal recordar que aquest procés atraurà al principi els ocells (pic noir), els insectes, els bolets ... però també fures, martes, òlibes...
Part de la política de la Confederació consisteix a signar contractes d'una durada de 50 anys amb els propietaris dels boscos (normalment municipals) que, en general, ho aprofiten per plantar roures que ... son els millors arbres per afavorir la biodiversitat! De totes maneres, estaria força bé que la política de la Confederació s'ocupés també d'explicar als ciutadans el seu sentit. Ho dic perquè no tothom l'entén i no son pocs els guàrdies forestals que han rebut insults violents dels ciutadans que detesten l'imatge d'un bosc abandonat.

10 comentaris:

Israel Hands ha dit...

Molt bon plantejament,però potser impensable al nostre país,més que res pel risc d´incendis.Clar que aquí els boscos tendeixen a estar "bruts" de forma natural.Crec que al Pirineu encara hi ha arbres tombats del temporal de neu del passat any,però potser en Doc,si es dignés a passar per aquí,ens en podria fer cinc cèntims.

Roy Batty ha dit...

Si, és el que jo penso també pel que fa al bosc de coniferes. D'altra banda, tampoc estic molt convençut de que, si deixessin per terra els gegants que jo he vist, no anessin 1/4h després els de les urbanitzacions amb les serres mecàniques d'en Sinfu per fer llenya per la xemeneia o per la graella. En fi, que m'ha semblat interessant d'explicar com s'estan recuperant els boscos de roure per aquestes latituds. Sobre en Doc ... aviam si un dia es passa. El que també m'agradaria que'ns fes un dia 5 cts sobre la política forestal d'Irlanda és en Sinfu. Però, ara mateix, me l'imagino donant la vara al Bar Espanyol de Sabadell.

Israel Hands ha dit...

Doncs com que els irlandesos,segons com,tenen una menera de fer similar a la d´aquí,potser sí que tenen una legislació forestal amb tots els ets i uts,tot i que primer potser haurien de plantar els arbres,no?

Roy Batty ha dit...

Està mal de dir-ho perquè està de vacances. Però en Sinfu m'ha dit que, al vespre, se'n va fer footing a un bosc que hi ha on s'acaba el carrer on viu. Clar, com enllà dalt triga més en fer-se de nit a l'estiu ... De totes maneres, també se l'ha vist disfressat de fauno per altres boscos dels voltants.

Israel Hands ha dit...

Així que footing,eh?i jo que pensava que ja només es dedicava a la barra fixa...

Roy Batty ha dit...

Bé, sobre lo del footing ... i sobre la barra fixa ... la veritat és que he escoltat tants comentaris sobre els garitos on es deixa caure per la nit que ... la veritat, no sé què pensar!

Israel Hands ha dit...

Així doncs footing...descarat.Segur que per a cremar toxines i baixar les recalentades que em deu agafar per aquests bars de deu.

Roy Batty ha dit...

Bé, en el seu favor diguem que no sempre corre pels bars. ja saps que és molt afeccionat al saxofon i que també es dedica a fer concerts privats. I bé, ja saps també que sempre ha tingut molt bones relacions amb aquestes bèsties que corren pel desert.

Israel Hands ha dit...

jajaja...sexyfon.

Roy Batty ha dit...

Si, bé. Jo no diré més sobre el que feia totes les nits del cap de setmana a Ca la Pepa perquè és un amic, era jove i necessitava pasta per moblar-se el pis del carrer Mart.