divendres, 7 d’octubre del 2011

Del 6 al 7. Una nit aprofitada.

Del 6 al 7

Una nit

aprofitada

La nit del 6 d'octubre, en un dels centres del carrer de Corts on hi havien escamots concentrats. El president de l'entitat, conegut sobretot per la seva qualitat de germà d'una ex-personalitat de l'Esquerra, trobà que la vetlla es feia molt llarga. Per tal d'animar-la, organitzà una partideta de monte. Jugador expert, el president no trigà gaire estona a netejar les reserves econòmiques dels seus primers companys de taula. Quan aquests estigueren netejats, els envià a muntar la guàrdia.

La taula de monte, però, no s'aturà en tota la nit. Ara els uns, ara els altres, gairebé tots els escamots concentrats provaren sort en va. Cap a la matinada, el president havia guanyat els diners de totes les seves tropes. En aquestes, se sentí per la ràdio l'al·locució en castellà del conseller Dencàs, la qual, com se sap, acabava amb un estentori Viva España.

En sentir-ho, el president s'aixecà, indignat :

—I per això, ens tenen aquí? Vaja, nois, ens han enganyat. Anem-nos-en a dormir. Fou el primer de donar l'exemple. Després, ben entès, d'haver-se ficat dignament els diners del monte a la butxaca.

EL BE NEGRE, setmanari satíric, Barcelona, 24 d’octubre de 1934, p. 1.

11 comentaris:

sinfu ha dit...

Avui 6 d'octubre de 2011 he lliurat la meva tesina: Els fets del 6 d'octubre de 1934 a la premsa espanyola i catalana. oéoeoeoeeéoeeeoeéee!

Roy Batty ha dit...

Felicitats, Sinfu! Imagino que hauràs d'anar a fer alguns magatzems per vestir-te adequadament per la lectura. Sols espero que, quan acabis de fer magatzems, et tornis a passar per aquí. Ja veus que aquestes rates de la tripulació del Flint s'han escaquejat i sols Déu i ells saben a quines tavernes deuen estar passant el temps.

sinfu ha dit...

em sembla que els tripulants estan de vacances...

Roy Batty ha dit...

Espera, no m'estaràs parlant d'un pont que té una llargada similar a la de l'Øresund Bridge entre Copenhagen i Malmö, oi?

sinfu ha dit...

un pont del no sé què del pilar....vaspiña¡

Roy Batty ha dit...

Va, no siguis envejós. La gent té dret a sortir, encara que la festa tingui un significat que se't cauen els collons no més de pensar-ho. I si tu no, ells viuen a Espanya del iber Spain, del llati Ass Pain. A més que, més val que se'n vagin de pont. Que sols Déu sap què farien sinó marxessin.

sinfu ha dit...

I ara en "Barbi" deixa anar això:
http://politica.e-noticies.cat/peces-barba-justifica-el-bombardeig-de-la-generalitat-del-6-doctubre-de-1934-59451.html

Roy Batty ha dit...

No et capfiquis amb ell, Sinfu. Que no fa sinó dir alt i clar el que molts espanyols pensen: El barómetro de octubre que elabora el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) también ha preguntado a los ciudadanos sobre cuáles son las instituciones de la democracia española que más valora. Las Fuerzas Armadas repiten de nuevo como la institución más respetada con una nota de 5,65 sobre 10. Le siguen los medios de comunicación, con un 4,97 y la monarquía, con un 4,89. La nota más baja es para los partidos políticos, un 2,76. . Clar que, també deien que: El Barómetro de Opinión del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) correspondiente al mes de octubre confirma el empate entre los dos grandes partidos, PSOE y PP, con un apoyo estimado del 39,7 por ciento para cada uno.

sinfu ha dit...

Un any després d'haver lliurat la tesina....qui ens ho havia de dir!

Roy Batty ha dit...

Jo crec que seria interessant no crear confusió en la discussió actual d'un estat català (federal, confederal, independent, inter-dependent, ...) amb l'antiga situació en la que estava associat un vell partit que portava aquest nom. I ho dic justament perquè, fer-ho, ens portaria a parlar dels seus satèl·lits: Palestra, Nosaltres Sols!, Bloc Escolar Nacionalista, Partit Nacionalista Català, Club Català, Partit Nacionalista Totalitari, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya etc ... I acabaríem parlant també dels escamots paramilitars d'en Dencàs. I per aquesta penya jo no tinc cap simpatia. I ja que hi som, poca gent la va tenir per una moguda tant mal preparada com la que en Companys va organitzar el 6 d'Octubre. Crec que en Mas ha llegit el suficient per no tornar a caure en aquest tipus de paranys que l'egocentrisme prepara per certs humans.

sinfu ha dit...

talmentedeacuerdo!