dimecres, 24 d’abril del 2013

salvem bambi !

L'edició suïssa del 20 minutes del dijous 18.04.2013 publicava una noticia esperançadora. Per protegir-se dels seus depredadors naturals (guineus, rapaces, ...), les cries dels cèrvids (que en francès es coneixen amb el nom de faons) s'amaguen als prats: no deixen anar cap olor i el seu instint els fa amagar-se i quedar-se immòbils des de que tenen la més mínima sensació de perill. Es justament aquest instint el que fa que les segadores d'herba acabin involuntàriament amb la vida de més de 3'000 cries per any. Fins ara, els esforços dels forestals, agricultors i els caçadors per acabar amb aquesta situació no havien donat cap resultat positiu. Tot ha canviat però amb el llançament d'un projecte realitzat conjuntament per l'Office fédéral de l'environnement, la Haute Ecole des Sciences Agronomiques, Forestières et Alimentaires (HAFL), l'Ecole Polytechnique Fédérale de Zurich et la Haute Ecole Spécialisée bernoise, i el Département Technique et Informatique (HESB Ti). 
Un multicòpter tele-guiat, equipat d'una càmera tèrmica que retransmet les imatges directament al sol, escaneja les parcel·les abans de tallar l'herba, i identifica la posició de les cries pel diferencial de la seva temperatura corporal comparada amb la de la vegetació que les envolta. Afegir que, durant l'estiu del 2012, un centenar de parcel·les van ser sobrevolades durant 26 dies i es van poder salvar 32 cries. 
Si deixem de banda l'aspecte ecològic, l'aspecte econòmic és fonamental, car les cries ferides per les màquines agrícoles son un factor de risc. Si el bestiar menja herba d'un 'silo' contaminat pel cadàver d'una cria, pot enganxar el botulisme, car els 'silos' son llocs propicis al desenvolupament del bacteri  «Clostridium botulinum». La utilització dels multicòpters permet reduir aquest risc d'una manera ràpida i moderadament econòmica: dues hectàrees es poden escanejar en 20-30 minuts i el preu per hora actual del multicòpter està al voltant dels 115€.

La nota simpàtica: Ara, que no tots els cèrvids s'amaguen de l'home. N'hi ha que es desorienten i ... acaben al centre de la vila, més concretament a l'estació central de Lausana. Com va passar amb un jove isard d'un o dos anys el passat 16 d'abril: després de creuar una patrulla de la policia a les 07h30 del matí es va refugiar a una fleca, abans de decidir anar a amagar-se a l'estació central !!!