dijous, 25 d’abril del 2013

un home just, però en el bàndol equivocat ...

Ben Pastor és el pseudònim de María Verbena Volpi, autora de la sèrie de novel·la negra on el protagonista és Martin Bora. Jacinto Antón va publicar una entrevista amb l'autora a l'edició del passat 07.04.2013 de El País: Un detective ético en la Wehrmacht. Aquesta entrevista és, d'alguna manera, una actualització de la que el mateix Jacinto Antón va fer a l'autora el 18.02.2007, també a El País: La novela negra se viste de gris.
Martin Bora és un oficial d'ascendència aristòcrata que va començar la seva carrera a la Wermacht el 1936 i va servir com a tinent voluntari a la legió Còndor a Espanya el 1937. A l'exèrcit regular el trobem a Polònia el 1939, a Ucraïna el 1941 y a Rússia fins l'estiu del 1943. Personatge inspirat en Von Stauffenberg, l'oficial alemany que va intentar carregar-se a Hitler a l'operació Valquíria el 20 de Juny del 1944, Bora està dotat d'una gran intel·ligència. Això fa que li encarreguin la investigació de diversos crims: l'assassinat d'una monja, l'atropellament d'un feixista, l'aparent suïcidi d'una secretaria d'ambaixada, la misteriosa mort d'un cardenal i de la seva suposada amant ... fins i tot l'assassinat de Garcia Lorca!!! Bora cau en crisis depressives davant l'horror i el comportament criminal dels seus companys d'armes i esdevé el paradigma de l'heroi tràgic: atrapat entre el dilema de la seva lleialtat com a soldat i les seves conviccions ètiques.
Podeu trobar més informació al blog de na Alicia Platas (Mis detectives favorit@s) i, com de costum, ressenyes correctes dels llibres traduïts a l'espanyol a les pàgines de Lecturalia. Vinga doncs, si algú ha llegit algun llibre de la sèrie, que s'animi i ens faci 5 cts.