diumenge, 14 de desembre del 2014

com fabricar-se un canó de neu casolà


-48°C, Winnipeg, Manitoba, Canadà
Una multitud de lectors del GS -més exactament, dos- ens han demanat com podrien fabricar-se un canó de neu a casa per crear una ambiance més hivernal de cara a les festes que estan al caure.
Es fàcil, companys. El primer que heu de fer és comprar un petit aparell de rec per aspersió i una mànega, connectar-la a una aixeta ... i ja està.

Cas que, després de comprar tots els regals de nadals, no us quedi un euro per comprar aquests accessoris, podeu fer la mateixa experiència amb una olla plena d'aigua bullint o una tetera i un got. La producció de neu és inferior a la de la proposició anterior però, si li encarregueu la tasca a la canalla, els podeu tenir entretinguts una bona estona. 

Cas que l'invent no funcioni, mireu de controlar si viviu a Winnipeg (Manitoba, Canadà) o a Novosibirsk i si la temperatura exterior és més baixa de -40°C. Perquè sinó és així, millor que guardeu l'invent per refrescar-vos quan arribi l'estiu (cas que no hi hagin restriccions d'aigua, clar) .

9 comentaris:

Pierre Nodoyuna ha dit...

No cal recordar que la neu es forma per sublimació inversa. Fet l'apunt repelent, a mi el que m'agradaria saber és quina necessitat tenen a Winnipeg o a Novosibirsk de fer neu artificial...
I si bé és cert que es pot fabricar neu artificial amb temperatures per sobre de 0ºC, això no deixa de ser complicat perquè necessita una humitat relativa força baixa, per sobre del 50% la temperatura de l'aire ha de ser negativa...
Dit d'una altra manera: qui vulgui neu, que se la vagi a buscar on n'hi hagi!

Israel Hands ha dit...

Doncs per aquí baix,amb l´ambient que tenim,(efectivament això no és Winnipeg)penso que el més efectiu és rascar dos trossos de porexpan,amb l´afegit que pots tenir la neu dins mateix de casa!
Per cert Batty,ja has posat l´aspersor al jardí o ja no et cal?

Roy Batty ha dit...

Sense que serveixi de precedent, per ser honestos i, com sempre fidels als nostres inalienables principis de la patafísica, afegiria que, entre els canons que produeixen neu i aquells que restitueixen la sorra a les nostres platges, la diferència és de detall.

Sobre la sublimació inversa voldria estar segur que estem parlant de la matèria. Perquè si estiguéssim parlant de psicologia, me temo que la cosa ens portaria molt més lluny que Novosibirsk.

I sobre el fet d'engegar l'aspersor al jardí ... Companys, no para de ploure a la plana i de nevar a la muntanya. I si aquest any es repeteix l'experiència de l'any passat, en que no vam haver de traure la neu amb pala per obrir la porta del carro, me temo que l'oposició al canvi climàtic perdrà molts adherents als països del nord.

De totes maneres, es tracta d'una situació imagino que temporal. Amb vents del sud i de l'oest. Potser quan ens caigui la pedrada del vent del nord passarem tot el que no hem hagut de passar fins ara.

Pierre Nodoyuna ha dit...

Em quedo amb la patafísica (que no coneixia i m'ha encantat), que li dóna 1.000 voltes a la psicologia...

Israel Hands ha dit...

A veure Batty que quan et neva i vols treure el carro del garatge, treus la neu amb pala per què vols: ja saps que amb un bon grapat de sal t´estalviaries l´esforç,així que si te´n fa falta ja saps,només l´has de demanar.

Roy Batty ha dit...

Dimecres passat, vaig estar petant la xerrada amb un tio que treballa a La Chaux-de-Fonds, un centre rellotger que es troba a la República de Neuchâtel i on van nàixer, entre d'altres, Le Corbusier o Louis Chevrolet.

El cas és que la vila es troba a poc més de 1000m i, en aquesta època de l'any, la neu hauria de haver arribat fa estona. No ha estat el cas i, després de la que'ls va caure fa dos anys, ningú troba a faltar la neu. Més encara tenint en compte que, amb lo poc que va nevar l'hivern passat, l'ajuntament va quedar-se a curt de sal i els va pujar els impostos per pagar el plus que va haver d'adquirir.

Per la resta, t'agraeixo l'oferiment. Però a -10°C o amb un gruix de més de 5 cm, la sal sola no funciona. Per sota d'aquella temperatura no fa res. I per sobre sols pot utilitzar-se una vegada has passat la pala (o una llevaneu). Ara bé, si ho fas, cal tenir compte de passar-la també a la nit. Perquè, sinó, el problema és que la neu fosa durant el dia es transforma en gel durant la nit. I quan surts a currar pel matí ...

De totes maneres, guarda'n una mica. Sinó la faig servir jo, segur que en Sinfu pot fer-la servir per cuinar una daurada o pels pernils que te a les engolfes.

Israel Hands ha dit...

Doncs vaja,jo que esperava el gran negoci del segle aquest hivern.Però be,si és per als pernils de´n Sinfu ja em sembla be.

Roy Batty ha dit...

Home. Dit així: "per als pernils de´n Sinfu", crec que pot crear una gran confusió entre els nostres simpàtics lectors. Es per això que jo prefereixo parlar dels "pernils que té a les engolfes".

Roy Batty ha dit...

I pel que fa a la neu ... ja veus que, tret d'Andermatt, que té 290 cm de gruix, les altres estacions presenten gruixos inusuals o inexistents. Encara que plou sense parar, els fluxos son del sud o de l'oest i les temperatures son molt agradables: entre 5°C i 9°C els propers dies ... Però caldria recordar que encara estem a la tardor i que l'hivern no ha arribat!