diumenge, 7 de desembre del 2014

la transició energètica a la RFA

una imatge del futur de les energies renovables a Espanya?
Si encara no coneixes: energytransition.de et proposo que li donis un cop d'ull per fer-te una idea de quin és l'estat d'avançament de la transició energètica a la RFA. Tot i que pots traduir les pàgines amb Google, al marge superior dret pots trobar altres opcions de traducció a diferents llengües i també algunes publicacions en format PDF o EPUB que poden interessar-te.

De les darreres entrades al blog, he retingut les següents:
  • 13.11.2014: A small town in Germany becomes a testing ground for a smart grid. Una petita ciutat del sud de Baviera Wildpoldsried (2600 hab) produeix actualment un 500% més d'energia renovable de la que necessita, i ven l'excedent a la xarxa. Aquest èxit no és exempt de reptes, incloent la manera d'integrar un tal superàvit local d'energia renovable a la xarxa general tot mantenint la seva estabilitat. Raó per la qual Auw i Siemens van triar aquesta localitat per provar una xarxa intel·ligent (smart grid) que estabilitzi automàticament la xarxa elèctrica.
  • 12.11.2014: Taking the lead in the energy transformation. Moltes ciutats, regions i comunitats demostren actualment que el subministrament del 100% de les nostres necessitats totals d'energia amb fonts renovables és tècnica i econòmicament viable, i pot portar una àmplia gamma de beneficis als ciutadans, les empreses, les economies locals, els governs i el medi ambient per igual.
  •  03.11.2014: Best in class: Belgian energy co-op Ecopower. Deixant de banda qualsevol tipus de xovinisme, la publicació reconeix que l'experiència de la cooperativa belga: Ecopower CVBA, han anat més lluny de tot el que s'ha fet fins ara a la RFA. Car han reeixit a fer dues coses alhora: construir les energies renovables que consumeixen i ser proveïdors d'energia dels seus inversors. Creada el 1991, la cooperativa compta amb 48 milions d'euros de patrimoni net, uns 40.000 clients ( "almenys 100 a cada ciutat a Bèlgica", equivalent a 1.4 per cent de totes les llars), prop de 50.000 membres, i 0 d'euros en deute a llarg termini. Probablement perquè el grup no se concentra en maximitzar els guanys, sinó en la venda a preu de cost i la repartició dels guanys entre els membres, Ecopower produeix l'energia renovable més barata del mercat: 19,25 cts./KWh, només lleugerament per sota de la mitjana del preu al detall a Bèlgica (molt per sota de la mitjana de 29 cts./KWh a la RFA).
  • 30.10.2014: Germany’s Energiewende is shifting the energy paradigm – now it’s time to optimize. La RFA té una de les xarxes elèctriques més fiables del món. Però a mesura que continua l'execució de la transició energètica cap a l'ambiciós objectiu d'arribar el 2050 a gairebé el 100% de producció energètica basada en renovables, l'optimització serà clau per al seu èxit futur. Això demanarà de les millors fonts energètiques de substitució de per integrar la intermitència de l'energia eòlica i solar, un mercat energètic dinàmic que garanteixi una compensació justa per aquestes fonts energètiques de substitució, i una xarxa flexible i fiable basada en les tecnologies smart grid per optimitzar al màxim els recursos del costat de la demanda i una creixent cartera d'energia renovable..