dimecres, 23 de desembre del 2015

catalunya: the smell of fear

the naked gun 2½: the smell of fear -  el dr. Meinheimer i els seus mariachis
Diuen que des de l'estranger tot es veu diferent. Així que procuraré mirar-m'ho des de l'interior. Per exemple, si agafo un article de El Periódico de Catalunya (per no entrar en els detalls de Vilaweb) on es parla de la darrera proposta de JxSí, llegeixo:
En el capítol social sí que s'observa una voluntat de concreció de JxSí, traduïda a adoptar algunes de les peticions cupaires. Així, es determina que s'actuarà urgentment en tres àmbits, considerant la situació d'"emergència social": en la pobresa infantil, l'energètica i en els desnonaments (que es paralitzen a tot Catalunya). Es frenaria, així mateix, el projecte de BCN World i es deixaria per més endavant un altre tema espinós, el d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), perquè s'ha d'esperar la resolució del Tribunal Suprem sobre el concurs. Sí que es frena, mitjançant una moratòria, la creació de consorcis sanitaris, amb presència de capital privat, "i en alguns casos es reverteixen", segons ha assenyalat Romeva. És un pla de xoc que, segons l'opinió del cap de llista de JxSí, podria subscriure Catalunya Sí que es Pot.
Sembla clar doncs que JxSí admet que hi ha una situació d'emergència social. Com m'ha semblat entendre que les accions proposades ja estaven en el programa de JxSí, vull creure que tant per ERC com per l'ANC, Òmnium Cultural i, fins i tot el senyor Romeva, l'actiu més important d'una nació són els seus membres.

Justament pel fet de viure a l'estranger, me passen pel cap una sèrie de preguntes.
  • Com és que no es presenta un programa de govern al conjunt del parlament per resoldre una situació de catàstrofe humanitària i la solució d'un deute desesperant? Deixant de banda un partit que podria convertir-se a la propera legislatura en extra-parlamentari a Catalunya, quí es podria oposar a unes accions d'aquests tipus? 
  • Com es pensa trobar una solució al deute brutal de Catalunya? A l'estat de Vaud (Suïssa) li van costar deu anys passar d'una classificació A a una AAA, mitjançant el consens del parlament i una gestió impecable i admirada arreu del país dels diners públics. La darrera qualificació de Catalunya per Standard and Poor's ha estat BB-.
  • Les accions proposades en el document de JxSí es presenten com una concessió a les demandes de la CUP.  Això vol dir que si JxSí hagués tret prou vots per governar sense el recolzament de la CUP no les hauria tirat endavant?  I si no fos així i tinguessin pensat tirar-les endavant, què estan proposant de nou exactament?
Fa por veure que, en aquest context de catàstrofe humanitària (no sé com anomenar altrament una de les taxes d'atur més altes del món, que hi hagi canalla que no mengi, penya a la que se li talla la calefacció o a la que es condemna al desnonament), barrejada amb una situació financera desesperant i la corrupció generalitzada en la que es troba el nostre país, els mariachis d'Artur Mas ens presentin com a única solució a tots els problemes que tenim la seva elecció a la presidència. I no fa exactament por, sinó més aviat una altra cosa que no diré, que s'estiguin negociant mesures (si ho vols anomenar xantatge ...) per acabar amb la misèria dels nostres conciutadans a canvi de la votació a la presidència d'aquest individu. Francament, es pot caure més baix?

Neus Tomàs, cap de la secció de política de El Periódico de Catalunya, deia en un article titulat: L'hora de la veritat que: A Ítaca s'hi pot anar per l'esquerra o per la dreta, lentament o per una drecera, i amb el cap alt o tapant-se el nas. I això és el que la militància de la CUP haurà de decidir en l'assemblea que celebrarà diumenge a Girona. No és l'únic que diu aquest article, al que't recomano donar-li un cop d'ull.