diumenge, 3 de març del 2013

Only in Switzerland ... (5)

Avui és jornada de votacions populars i hem de decidir sobre tres subjectes molt importants:

Arrêté fédéral sur la politique familiale: consisteix en una modificació de la constitució de cara a definir clarament la promoció de la família com una tasca de la Confederació i dels Cantons. Ajudar les famílies amb l'atribució de recursos suplementaris, rebaixes fiscals, però sobretot assegurant les estructures d'acollida (guarderies) fins ara competència exclusiva dels cantons (que seran obligats a aplicar aquestes mesures per la Confederació de no seguir-les adequadament).

Initiative populaire «contre les rémunérations abusives»: Aquesta iniciativa, llençada pel conseller dels estats (senat) per l'UDC (segons el corresponsal de El Pais a Ginebra, un partit d'extrema dreta) i empresari Thomas Minder, vol acabar amb les remuneracions abusives dels managers de les empreses suïsses que cotitzen en borsa, acabar amb els bonus per la fusió i adquisició d'empreses, acabar amb els golden parachutes i reforçar els drets dels veritables propietaris de l'empresa: els seus accionistes. Segons la iniciativa no seran els consells d'administració, sinó els accionistes, qui decidiran els salaris totals de l'empresa. I els accionistes institucionals (fonamentalment, les caixes de pensions) hauran de comunicar del seu vot als consells: per exemple si han votat favorablement la presa de decisions que representen l'acomiadament de treballadors que, per altra banda, cotitzen a les caixes de pensions.

Révision partielle de la Loi sur l'aménagement du territoire: Aquesta revisió s'ataca al problema de la construcció descontrolada del territori suís, que arrasa 27 km2 per any de terres de conreu -la base de la producció agrícola del país- els hàbitats naturals i humans, l'atractiu de l'economia suïssa i el del seu turisme. Segons la revisió, s'ha de qualificar el sol urbà i industrial necessaris per les necessitats dels propers 15 anys: i si els plans actuals d'ordenació del territori mostren que aquests usos han estat sobredimensionats, els terrenys s'hauran de desqualificar (i això serà vàlid pels propietaris individuals com pels públics). La plusvàlua (fins un 20%) sobre la qualificació del sol urbà s'encarregarà d'indemnitzar els propietaris d'aquests tipus de sol que tornin a ser qualificats com agrícoles. Altrament, es prioritzarà la densificació de les construccions en vila tot limitant la construcció d'habitatges unifamiliars. Cas que els cantons no apliquin aquests principis, la Confederació tindrà l'obligació de fer el necessari per que s'apliqui la llei.