divendres, 8 de març del 2013

psicologia: l'avorriment, factor de creativitat?

estudiant de psicologia en un
moment d'introspecció ...
Dues investigadores britàniques van presentar les conclusions d'un treball basat sobre el lligam entre avorriment i creativitat a la conferencia anual del departament de psicologia del treball de la British Psychological Society (Le Monde, 14.01.2013). 
Sandi Mann et Rebekah Cadman van demostrar que, 40 persones a les que s'havia demanat de copiar els numeros de telèfon d'una guia durant 15', eren capaces d'un plus de creativitat en relació a d'altres 40 persones a les que no s'havia sotmès a aquest tipus de tortura.
Una segona experiència, demanant a 30 persones no d'escriure, sinó de llegir en veu baixa la llista de números de telèfon, va demostrar que aquest grup presentava una creativitat superior al que havia copiat les llistes. Segons les autores, això permetia demostrar que, si les activitats avorrides es conjugaven a les activitats passives, la imaginació s'estimulava encara més. 
A títol de conclusió, Sandi Mann va afegir que res de millor per avorrir-se que no tenir prou treball a fer o d'estar massa qualificat pel treball a fer. Bé que va matisar aquesta afirmació afegint que, com l'alcohol, l'avorriment s'ha de practicar amb moderació car, massa avorriment, no és bo per la salut. En efecte, sembla que pot provocar errors, accidents a presentar la dimissió al curro. I que, per compensar-lo, la penya es pot donar a la beguda o al consum immoderat de xocolata!
Personalment, crec que si les conclusions d'aquest estudi es confirmen, els caça-talents de l'empresa privada haurien d'anar a buscar els nous managers que salvaran el país de la crisi als Consells Comarcals de Catalunya, les Cambres de d'Indústria i Comerç i un munt d'administracions de les que no donaré noms per no ferir susceptibilitats.