divendres, 5 d’octubre del 2012

Francesc Flos i Calcat

Aquests dies ha corregut per la xarxa un email amb un extracte de la Geografia de Catalunya d'en Francesc Flos i Calcat, vehiculant la idea que no hi ha res de nou en la situació actual que no s'hagués ja dit al segle XIX. Escrit en un català d'abans d'en Fabra (en Pompeu, clar), l'email recomana la lectura del capítol d'aquest llibre dedicat a la Tributació. Però en Francesc Flos va escriure altres llibres de reivindicació regionalista (així es coneixia la cosa en aquella època), com ara Lo regionalisme esplicat. El podeu trobar gratuïtament a  la Hathi Trust Digital Library (visiteu-la, té un fons increïble) i, pagant, a amazon.com. Curiosament, no el trobareu ni a Europeana, tampoc al fons digital del Project Gutenberg. I més curiosament encara, tampoc a la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, on ja haureu vist que si podeu trobar la Geografia de Catalunya d'aquest autor. Potser per compensar, aquesta biblioteca ens reserva la sorpresa d'un recull super interessant amb les signatures dels associats del Patronat de la Ensenyansa catalana.
Però la curiositat total és que, poca gent de la que llegirà aquest email, sabrà que en Flos va ser el primer mestre català que va utilitzar la geografia com a element educatiu, ensenyant-la pràcticament, tant com podia, mitjançant les activitats a l'aire lliure (La geografia i la renovació pedagògica a Catalunya: Els inicis de la reforma escolar a Catalunya), O que va fundar el Col·legi Sant Jordi, al carrer Sant Honorat, a Barcelona, que s'inaugurà el 1898 amb el propòsit de treballar per la causa cultural de Catalunya mitjançant una ensenyança catalana basada en el model pedagògic d'ensenyar jugant. Que va editar el primer mapa mural de Catalunya basat en les comarques (1906). I qui podria acusar de res aquesta penya: a nosaltres durant la carrera ens van parlar molt de Harvey o de Christaller, però res d'en Francesc Flos i, encara més greu, tampoc d'en Ferrer i Guàrdia?

2 comentaris:

sinfu ha dit...

Recordo haver-te enviat el llibre per mail aquesta primavera...Suposo que ni el happy christmas ni el toloriu el tenen a casa ni l'han utilitzat mai!

Roy Batty ha dit...

Es el de sempre, t'examinen sobre els de fora i ni et parlen dels de casa. I mira que en Ferrer i Guardia ha donat què parlar arreu del mon.