dissabte, 10 de març del 2012

Manufacturing Consent: Chomsky and the Media


Una amiga m'ha enviat avui un email amb un contingut enganxat que porta per títol: Noam Chomsky y las 10 Estrategias de Manipulación Mediática. El podeu trobar en format text en aquest enllaç -l'he escollit intencionadament-, o escoltar-lo en el vídeo que teniu al damunt. En una o altra versió, qualsevol anarquista que ho sigui (i en Noam Chomski ho és!), descobrirà que el text en si és una nova manipulació dels amics comunistes, que s'han inspirat dels treballs d'en Noam, bàsicament el llibre Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media, escrit amb l'economista Edward S. Herman. O el documental que porta el mateix nom, han ordenat els extractes i els han batejat. La prova del cotó es que no hi ha cap referència al text a la pàgina d'en Noam, Jean Bricmont, Le Grand Soir, el va interviuar i va obtenir aquesta resposta: No tinc ni idea d'on ve. Jo no he fet aquest recull, no l'he escrit i no l'he penjat al web. Suposo que es podria afirmar que són interpretacions del que he escrit aquí i allà, però certament no en aquest format, ni sota la forma d'una llista. Passo el text que ve a continuació en l'article. Més que res, perquè son coses que sembla que s'hagin de repetir més sovint del que ens crèiem: L'aparent èxit d'aquest text il·lustra la incomprensió del pensament de Chomsky sobre la manipulació, tant entre alguns dels seus partidaris i com en els seus opositors. Ell i Ed Herman (...) no suggereixen que, en algun lloc, hi ha una organització oculta que manipula les masses. Demostren que hi ha una sèrie de filtres, vinculats a la propietat privada dels mitjans de comunicació, a la necessitat de publicitat, a l'acció de grups d'influència, etc., I que aquests filtres tenen com a resultat a que la visió del món, transmesa pels mitjans de comunicació, sigui molt esbiaixada, però tot aixo funciona una mica com la ideologia de Marx, un procés sense subjecte. Curiosament, sembla que és d'alguna manera tranquil·litzador pensar que existeixen manipuladors conscients. I que, pel fet de dirigir el mon, saben al menys on va. Malauradament, hi han relacions de poder, mentides i el biaixos ideològics, però no hi ha cap pilot a l'avió. Manipulats o no, son els pensaments d'en Noam i, inclús fora del seu context, continuen tenint tota la força del seu autor.

5 comentaris:

sinfu ha dit...

De fet, hi ha molta confusió en aquest món....

sinfu ha dit...

Fins i tot al "paradís cubà" hi ha qui no ho veu massa clar, veieu alguns dels comentaris

Roy Batty ha dit...

Efectivament, Sinfu. Quan deia que havia escollit la versió text intencionadament, volia dir que, si us fixeu, a l'esquerra trobareu la publicitat d'un llibre: Armas silenciosas para guerras tranquilas, que es presenta com una suposada anàlisi del Grup de Bildergerg. El que, curiosament, coincideix amb algunes idees de Fidel Castro. I és per això que jo parlava d'una nova manipulació dels amics comunistes. Encara que, en aquest cas, sols hi hagin afegit a les idees d'en Noam Chomsky les velles tesis de l'estil dels Protocols dels savis de Sion, que van justificar ideològicament els pogroms de la Rússia dels Zars i, més tard, el genocidi nazi. Quedem-nos doncs amb l'essencial: Noam Chomsky, amb les seves idees, treballa al Department of Linguistics & Philosophy del MIT, el més prestigios dels centres de recerca dels USA. I deixem als altres les seves teories conspiratives i els seus camps de concentracio i una llarga llista inacabable de presos politics.

Israel Hands ha dit...

Vaig llegir-ho en un mail que em va arribar i,quan t´ho pares a pensar,esgarrifa,tot i que tampoc explica res que no sapiguessim.Això sí,tant diàfan i tant ben sintetitzat que queda a l´abast de tothom.Falta,però,que la penya ho entengui.

Roy Batty ha dit...

O que tingui ganes d'entendre-ho. O que l'interessi. O, com deia aquell ...