Aquest any la producció de sal ha estat realment excepcional amb 116.000 Tones cristal.litzades. La veritat és que ha estat una Primavera amb molt poques precipitacions i això ens ha permès mantenir la cristal.lització des del mes de Març de forma ininterrompuda. Modèstia a part, la gestió del moviment de les aigües també té quelcom a veure, però és un aspecte que mai es diu cada cop que la collita de la sal surt a la tv o a la premsa. És allò de que quan la producció és molt bona és per què a fet molt bon temps, i quan és dolenta és per que no ho hem fet be. En fi, ja veieu que mentre a en Batty se li desfan els glaciars, aquí és fa sal de valent. Potser deu ser l´únic lloc on el canvi climàtic ens beneficia? (i ara més que mai que,de moment i creuem els dits,la crisi l´anem capejant).
18 comentaris:
Tu, el que has de fer, és no vacil.lar tant, i aviam si ens feu un preu per aquest hivern, que la cosa ha començat amb ganes (imatges del 1er se setembre!)
Roy, és "lo" que té el canvi climàtic...
Si, és el que me mato a dir des de fa temps. Però com tu t'has capficat en que no n'hi ha ...
El que no hi ha és UN canvi climàtic. Dit en majúscules, sembla que El Clima hagi estat sempre immutable i que ara va i canvia...
La veritat és que per aquelles dates crec que aquí també ens va arribar una massa d´aire fred...però des de llavors sembla que la temperatura no para de pujar.
I per la sal no has de patir que ja saps que jo per un amic ,el que sigui.Vaja,que només me l´has de demanar i jo ,personalment,te la porto.Servei a domicili.
..i no cal dir que totalment gratuïta.
Gràcies, Hands. Ets un amic. Encara me'n queda mig sac, però la teva oferta m'ha arribat al cor.
En resposta al Doc ... Jo no sé a qui li semblarà que el clima sigui immutable. En tot cas, vaig aprendre tres o quatre coses a les sortides d'en Manel sobre l'origen de Budsanstein, del Muschelkalk i del Keuper. I, ja sense marxar d'aquestes pàgines, recordo haver publicat alguna cosa publicada per en Reclus sobre els glaciars dels Alps. I també sobre les previsions climàtiques d'una de les companyies d'assegurances més importants del mon (i aquí parlava de pasta, no de debats ideològics). Francament, no sé. Potser hauríem de demanar-li ajuda a un expert.
Home,francament no sé que pensar sobre l´afirmació de l´expert quan diu que ell només invertiria a la cara nord dels Alps i per damunt dels 2.000 mts.(vaja Batty,t´has acostat però amb el vessant i l´alçada una mica diferents).Jo,al pas que anem i vista la pluviometria) més aviat invertiria en coses com ara la sal.
Òbviament, Roy, el meu comentari no anava per tu, però hi insisteixo: és un error parlar del canvi climàtic, quan aquest està canviant constantment (tot i que admeto que hi ha punts d'inflexió i canvis bruscos i que ara ens trobem immersos en un d'ells...)
Per cert, Israel: donada la tendència a millorar les collites de sal, l'empresa pensa invertir a reforçar l'istme? Ja sabem que mai no plou al gust de tothom i el mateixa paràmetre que fa augmentar-ne la producció pot arribar a impedir la seva evacuació per terra, no?
(Quant a l'expert, que el tinc al despatx del costat, si no us sap greu em reservo l'opinió, no fos cas que em llegeixi els pensaments)
Home, Doc. Clar que el clima està canviant constantment. Es per això que es va formar el carbó o el petroli, per exemple. El cas és que amb l'extracció i la combustió, l'home és ara l'actor del canvi. I si, en Hands hauria de tenir compte que si els glaciars fonen, s'acabarà elevant el nivell del mar, i potser que la producció de la sal haurà de canviar d'emplaçament i la productivitat es veurà afectada del sol fet que l'aigua serà un xic més bruta i menys salada.
I per tornar amb l'expert ... Estic segur que les seves declaracions estan recolzades per un munt d'anys de treball de camp i d'anàlisis als laboratoris de recerca de l'UAB. Així que menys conyes!
Batty,t´he de dir que el nivell delamar ja ha pujat.No se dir-te exactament quant,però hi ha línies de costa que afecten a les Salines que ja ens ha tocat repujar o guanyar-les al mar.Això només referent a la banda de la Badia,a la banda de mar oberta els límits els varem haver d´allunyar uns 50m.
Any comment, Doc?
Any no, més d'un:
el primer i principal: què fots llevat a un quart i mig de quatre de la matinada?
el segon sobre l'expert: efectivameeeeent, es passa el dia anant del laboratori al treball sobre el terreny. Avui mateix, sense anar més lluny, està fent treball de camp a la UdG (Universitat de Girona), com a membre de tribunal d'una tesi doctoral (és l'activitat més camperola que se li coneix).
el tercer, sobre el nivell del mar: entre que sens dubte puja (no només per la major quantitat d'aigua en estat líquid, en detriment de l'estat sòlid nord, sud i altes muntanyes enllà, sinó també per l'efecte expansiu sobre la massa aquàtica que té l'augment de temperatura) i que l'aport de sediments no és que hagi disminuït sinó que pràcticament ha desaparegut l'aport de sediments ebraics (fins que es decideixin a alliberar els de Flix, que llavors tindrem una sal multicolor), el tema de les salines deltaiques està francament compromès. Hands, què tal un viatge a les Netherlands per copiar la tècnica dels pólders?
Res, que no podia dormir. M'he ficat els auriculars per escoltar a la ràdio algun debat anestesiant sobre política espanyola, he aprofitat per llegir la premsa i m'he animat. Sobre els polders, hi havia una vella proposta de guanyar terreny al mar amb la demolició de les construccions il.legals -tambë Vandellós-, però no crec que sigui constitucional unir el Principat amb les Illes.
Be,diguem que quan van veure la compossició del sediment que s´amuntega rere la presa de Flix (també imagino que a Mequinensa i Ribarroja deuen patir del mateix mal)se´ls hi va treure les ganes de deixar-los anar.Suposo que la presència massiva de metalls pesants (Heavy Metals que diuen)no beneficia massa la flora i fauna(incloses les persones)del darrer tram del´Ebre.
D´altra banda,interessantíssima la suggerència dels polders,llàstima que els grups ecologistes (per l´impacte)i l´administració (per les peles)no els convenç cap mena d´actuació en aquest sentit i s´estimen més deixar-ho perdre.
Entendria que es deixés perdre el Delta si la causa de la seva desaparició fos absolutament espontània (em resisteixo a titllar-la de natural), però donat el paper de la intervenció antròpica directa i indirecta en les seves causes, ho trobo poc menys que snob, per no dir d'idiotes. Vol dir que per mor d'un "deixar que els sistemes naturals s'autoregulin" s'acabarà perdent una zona humida importantíssima (que, per altra banda, no existiria sense una antiga actuació antròpica...)
Una altra cosa són les peles, és clar... en fi, tot és molt complicat!
Publica un comentari a l'entrada