dilluns, 28 d’octubre del 2013

Toutankhamon - son tombeau et ses trésors

Ahir diumenge plovia a bots i barrals pel mati i vam decidir que era un bon dia per anar a veure una exposició que teníem apuntada a la nostra agenda: Tutankamon - la seva tomba i els seus tresors, una de les més grans exposicions itinerants que mai s'han fet. L'idea va nàixer de la ma de dos alemanys: Paul Heinen i Wulf Kohl que van  organitzar la seva première a Zürich, l'any 2008. L'exposició, que ha estat visitada per més de quatre milions de persones arreu del món (BCN, Museu Egipci, 2013), ha tornat de nou a Suïssa des del 20.09, i hi romandrà fins el mes de Gener 2014, ocupant més de 4.000 m2 a Palexpo, Ginebra .  

L'idea de base de l'exposició és posar-te en la pell del descobridor de la tomba: en Howard Carter,  quan es troba cara a cara amb el fabulós tresor amagat durant milers d'anys: les tres cambres funeràries de la tomba i els seus principals tresors. Com el valor dels objectes és inestimable i la seva fragilitat molt elevada, fa temps que es va decidir no desplaçar-los d'Egipte (la màscara, no ha abandonat Egipte des de la dècada de 1980) i fer reproduccions d'alta qualitat. Es així que l'exposició ens ofereix l'oportunitat de contemplar més d'un miler de rèpliques d'objectes del tresor de Tutankamon. La reconstrucció és excepcional, ja que les cambres de la tomba i els objectes que contenien, tal i com es presenten a l'exposició, no es poden contemplar enlloc, ni tan sols a Egipte.

Per la petita historia recordar que, quan tenia tretze anys, vaig tenir l'oportunitat de visitar amb els meus pares una exposició anàloga, però amb objectes originals, al British Museum de Londres. Avui m'ha fet molta il·lusió poder compartir la mateixa experiència amb la meva filla, que té la mateixa edat que jo tenia llavors.