dimarts, 13 de maig del 2014

barcelona i la modèstia: un oximoron

Tinc un dubte metafísic. El  Periódico està fent un esforç enorme per emular la premsa més chauvinista de Madrid? O, altrament, està fent un esforç brutal per atreure els clients d'una altra publicació del Grupo Zeta: El Jueves? Davant del dubte, jo he decidit quedar-me amb la segona opció i llegir el contingut d'aquest pamflet amb un cert sentit de l'humor.

Ahir estava llegint el diari al bus quan no podia creure'm el contingut d'una de les seves noticies: Barcelona es consolida com a centre mundial de formació de directius.  

Segons la classificació 2014 del 'Financial Times', el IESE se situa al segon lloc a escala mundial; Esade, al cinquè, i EADA, al número 50. L'informe analitza tant els programes a mida per a les empreses com els plans oberts per a executius. En els dos casos, les escoles de negocis amb seu a Catalunya es destaquen entre les millors

Deixant de banda que, en això dels rankings, s'ha de parar compte, perquè n'hi ha per a tots els gustos (veure la pàgina del Financial Times). I deixant també de banda que la majoria de centres seleccionats es troben als USA o UK, algú de més intel·ligent que jo podria demanar-se com és possible que, un país amb tant bones escoles de formació de directius, tingui una de les taxes d'atur més altes del món, un dels deutes més elevats del planeta (public i privat) i un creixement on destaca l'agricultura. D'altra banda, algú de més intel·ligent que jo també podria preguntar-se quin és l'atractiu de seguir una formació de top manager amb un professorat (o uns antics alumnes) que no son capaços de treure les empreses d'aquest país -les de capital indígena, clar- del forat on es troben.

Hom es demana legítimament què podrien estar buscant els Aliens a Rosswell, donat que tothom sap que Barcelona es troba al centre de l'Univers. No, ara seriosament, quin és el problema psicològic que té aquesta ciutat per necessitar constantment d'aquest tipus d'articles ditiràmbics i la necessitat de passar-se el dia creient que la resta del planeta no te res d'altre a fer que passar-se el dia mirant-la?  I no serà perquè manqui de psicòlegs!