divendres, 23 de maig del 2014

Only in Switzerland ... (6)

En resposta a tots aquells que m'han escrit demanant-me informació sobre les votacions del  passat 18 de Maig, i també per informar els mitjans de comunicació espanyols que hi havien 4 qüestions sotmeses a la votació popular a nivell federal.

Sobre la qüestió que més ha interessat a l'estranger: la creació d'un salari mínim de 4'000 CHF. Molts hem votat que NO perquè, per experiència, quan pugen els salaris també pugen els preus i els impostos: sovint molt pel damunt, com hem pogut constatar aquests darrers anys. Dir que molts treballadors reben una prima de beneficis que els implica en la salut de l'empresa: a la meva, aquest any, la paga de beneficis ha estat l'equivalent de 1,2 salaris.  Afegir finalment que molts cantons tenen un sistema de protecció social que arriba on poden no arribar els salaris: a Lausanne, el 40% de la població toca algun tipus de subsidi. En fi, malgrat aquestes dades factuals, els mitjans de comunicació espanyols han fet passar l'idea que hem votat sota la pressió de la patronal i de l'extrema dreta.


Un altre subjecte de votació era l'adquisició de nous avions de combat per l'exèrcit. Al país dels ciutadans-soldats, l'esquerra s'hi oposava per no considerar-la prioritària per la defensa del país i en canvi penalitzar les nostres finances ficant-nos en crèdits innecessaris. Com l'adquisició va ser rebutjada, crec que seria just deduir que, segons els paràmetres dels mitjans de comunicació espanyols, el resultat de la votació s'ha fet sota la pressió dels grups de l'esquerra.

El tercer subjecte de votació portava sobre la prohibició, als condemnats per pederàstia, de treballar mai més en centres educatius o socials amb menors. Com la dreta sostenia aquest projecte i l'esquerra no, segons els paràmetres dels mitjans de comunicació espanyols, els ciutadans van demostrar ser altre cop de dretes.

El quart subjecte era inscriure a la constitució federal el dret a l'accés a una medicina de família de proximitat a tot el territori federal. Dret que, fins ara, era un objecte de decisió cantonal. Com va ser acceptat per àmplia majoria i que la dreta s'hi oposava, segons els paràmetres dels mitjans de comunicació espanyols, els ciutadans van demostrar ser un altre cop d'esquerres.

Crec que l'únic que han demostrat els mitjans de comunicació espanyols es que, com els arriba sovint, no saben del què parlen: el que mai no els ha impedit transmetre una opinió. En tot cas els resultats demostren que els ciutadans suïssos han votat segons la seva cultura política, en coneixença de causa, escoltant els arguments dels uns i dels altres.

Entenc que pot ser difícil de comprendre per periodistes habituats a d'altres cultures polítiques. Però crec que si els corresponsals espanyols es llegissin de vegada en quan els diaris d'aquest país i parlessin de vegada en quan amb els seus ciutadans (tampoc cal que s'escarrassin a fer-ho cada dia!) podrien informar millor sobre el que passa. Vull imaginar que cobren per fer-ho!