dissabte, 31 de maig del 2014

el racisme en clau de humor delirant



El cinema francès ens va sorprendre recentment amb un film que tractava en clau d'humor el drama de la vida d'un tetraplègic: Les Intouchables (Intocable, a la versió espanyola) que vaig comentar a l'entrada del passat 28.01.2014) i que, després de veure'l, vaig trobar que era un dels millors films que mai havia vist. 

El passat dijous vam veure una altra joia del cinema francès: Qu'est-ce qu'on a fait au bon Dieu?  No crec que acabi a Hollywood, però feia temps que no me reia tant amb un film: un film que tracta el racisme en clau d'humor !
Claude Verneuil, notari de província adscrit a la dreta republicana gaullista i la seva dona Marie, burgesa i catòlica practicant, són pares de quatre filles. Les tres primeres han acabat casades amb un musulmà nord-africà, un jueu sefardita i un xinés. Els dinars de família, malgrat les aparences inicials per ocultar els típics tòpics racistes que cadascú té envers l'altre, son una bomba de rellotgeria que acaba esclatant sistemàticament amb qualsevol comentari desafortunat. Quan la filla petita anuncia als pares que es vol casar, que l'escollit és catòlic, que es diu Charles, com el general De Gaulle, els pares creuen estar en un nuvol. Cauran del més alt quan descobreixin que Charles és negre. Però la sorpresa serà majúscula quan descobreixin que les altres filles, els gendres i, sobretot, la família de Charles, son tant o més racistes que ells.
En una successió de sketchs d'una comicitat delirant, el film ens presenta els pitjors clichés i aprioris racistes. Un film que val el que les millors campanyes anti-racistes o anti-semites, perquè té el coratge de dir que, al joc del racisme, tothom hi juga. I que la recepta màgica per superar-lo és és una bona dosi de tolerància, de humor i ... com la cosa es passa a França, res acaba per unir més a la gent que una bona taula i una bona trompa (Obelix dixit)

Seria una llàstima que el doblatge del film a l'espanyol l'acabi destrossant, com ha passat amb tants altres films. Espero que no passi i que us ho pogueu passar tant bé com jo ho he fet. I malgrat l'argument, espero que tu també t'ho passis d'allò més bé, Hands ;D