diumenge, 10 d’agost del 2014

Lenin a Nowa Huta



El marxisme-leninisme re-visitat. El model de ciutat comunista que fou Nowa Huta (Polònia) ha vist com l'estàtua monumental de Lenin que presidia la vila ha estat reemplaçada per una estàtua deu vegades més petita, très tendance i amb unes simpàtiques referencies al Manneken Pis de Brussel·les.

Nowa Huta, "Nova Acereria" en polonès, va ser un barri a l'exterior de Cracòvia dissenyat el 1949 per Stalin, que volia crear un barri obrer model, oposat al centre històric de Cracòvia, la ciutat "burgesa", centre universitari, intel·lectual i religiós. 

Com tantes altres coses en el stalinisme, l'urbanisme soviètic era un horror comparatiu i la ubicació de l'acereria no tenia cap sentit, car el carbó i el ferro s'havien de transportar des de Silèsia. 

El cas és que, tot i que a Polònia les estàtues de Lenin no eren nombroses, el fet que a Nowa Huta i a les "Acereries Lenin" no n'hi hagués cap,  sorprenia enormement les delegacions dels països comunistes que les visitaven. Així és que el partit comunista va decidir d'erigir-ne una estàtua impressionant.  El menys que es pot dir és que a la gent no li va agradar, i van cobrir-la en nombroses ocasions amb valeriana, amb l'idea d'atreure els gats perquè anessin a orinar al damunt. D'altres, més excitats, van intentar fer-la miques amb explosius, però només van aconseguir danyar el taló. Amb la fi del comunisme, l'estàtua de Lenin es va desmuntar, però es va considerar que seria un detall simpàtic guardar-ne un record més a la moda.