dissabte, 16 de gener del 2016

la ciutat oculta

Subsuelo de la confluencia de la avenida Vall d'Hebron con Basses d'Horta con las
líneas de metro L3, L5 y el edificio'la llosa de Vall d'Hebron' (© R. Vinyes i Ballbé)
Dos articles de La Vanguardia, publicats els passats 04.12.2015 i 07.01.2015 presentaven una tesi doctoral del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC i dirigida per un professor d’aquest departament i de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB). La tesi, que porta per nom La Barcelona oculta es presenta d'una manera que m'ha deixat perplex: 
Per primera vegada una gran ciutat contemporània (?) disposa d’un plànol complet del subsòl del seu conjunt urbà, gràcies a una recerca desenvolupada a l’ETSAB de la UPC. Des de les xarxes de serveis i comunicació, fins als refugis i els soterranis públics i privats queden plasmats en el gran plànol realitzat per (...), del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC, en la seva tesi doctoral. El dibuix, que tindrà una gran utilitat per al desenvolupament de la ciutat, descobreix de forma detallada el sota rasant de Barcelona, una ciutat del tot desconeguda (?), però imprescindible.
I no és que aquesta descripció m'hagi deixat perplex solament pel fet que jo hagi treballat personalment a finals dels anys 90 del segle passat en la definició dels estàndards de modelització topològica i conèctica de les xarxes d'electricitat, de telecomunicacions (telèfon i fibra òptica), de gas, d'aigua (potable i clavegueram), etc. de les ciutats de la Suïssa francòfona. Una modelització prèvia a la digitalització dels vells plans de principis i mitjans de segle i a la implementació de la nova cartografia industrial del subsol, que els meus companys de Ginebra van utilitzar per tirar endavant l'encàrrec de la cartografia de les xarxes industrials subterrànies de la ciutat de Zürich.

El que m'ha deixat perplex no és tampoc que s'hagi partit de la hipòtesi de que ciutats com Londres, i els seus diferents nivells de suburbà, no disposin de cap cartografia del subsol. Per no parlar de ciutats com ... Barcelona!  Vull dir que se'm fa molt estrany que les companyies elèctriques, de telefonia, gas, aigua, etc. de la ciutat no disposin d'una cartografia del seu subsol. I que qualsevol d'aquestes companyies estigui autoritzada a obrir rases sense saber el que hi ha a sota i arriscar-se a tallar una línia elèctrica o rebentar una canonada de gas (no parlo d'accidents!).

En fi, no m'he llegit la tesi i no tinc el temps ni les ganes de fer-ho. Així que prefereixo pensar que es tracta d'un error d'interpretació sobre el seu contingut al que s'ha afegit el clàssic sentiment d'inferioritat que es viu des de sempre a Catalunya i que ens fa pensar en què tot el que fem no ho ha fet abans ningú d'altre i que el món es passa el dia mirant-nos amb admiració. Estic pensant en una vella noticia que presentava la línia 9 del metro de BCN com la primera del món del sense conductor, noticia que llegia mentre viatjava en un metro sense conductor!: després d'un primer moment de ridícul còsmic, la van presentar com la primera d'Espanya.

Deixant de banda la discussió de si a Londres tenen o no el pressupost de la UPC i la sort de disposar de les eines de cartografia subterrània de les que disposa des d'ara BCN, m'agradaria compartir amb tu uns enllaços. El primer, London's Underground History: on pots trobar al voltant de 40 estacions i túnels de metro abandonats que, en alguns casos, van caure en un oblit total després del seu tancament. En segon lloc, dos enllaços primer amb la pàgina dels arquitectes del grup Gensler i la seva proposta per l'ús ciutadà d'aquestes velles infraestructures: Gensler Vision for Disused London Metro Lines Wins London Planning Award i un altre amb l'opinió que li mereix a The Guardian aquesta proposta: Bike paths in abandoned tube tunnels: is the London Underline serious?

UPC (2015). La Barcelona oculta: un treball de l'ETSAB revela el subsòl de la ciutat - Universitat Politècnica de Catalunya.  Oficina de Mitjans de Comunicació, Sala de Premsa, 04.12.2015. Accessed January 08, 2016.
TDX (2015). Barcelona oculta : la rellevància del subsòl en una gran ciutat contemporània. Tesis Doctorals en Xarxa 04.12.2015. Accessed January 08, 2016.
La Vanguardia (2015). La vida subterránea de Barcelona como nunca se ha visto antes. La Vanguardia 04.12.201. Accessed January 08, 2016.
La Vanguardia (2016). Esta es la primera radiografía del subsuelo de Barcelona (y de sus tesoros). La Vanguardia 07.01.2016. Accessed January 08, 2016
République et Canton de Genève: Cadastre du sous-sol | Mensuration officielle. Accessed January 08, 2016.
Aurélien Lecomte (2007): Etude sur la réalisation d'un cadastre du sous-sol en trois dimensions, Institut National des Sciences Appliquées (INSA), Strasbourg Setembre 2007. Accessed January 08, 2016.
ESRI: A Mapping Solution for Your Utility. Accessed January 08, 2016.