dimarts, 12 de gener del 2016

please, don't feed the trolls

Whitson Gordon (2014): How to Stop Caring About Trolls and Get On With Your Life.
Lifehacker.com 16.05.2014 [online][Accessed 29 Dec. 2015] (more about trolls)
Tots hem viscut l'experiència inquietant de veure com els espais de llibertat que la premsa ofereix als seus lectors es converteixen en abocadors del pensament de la dreta nacionalista, qualsevol que sigui el seu origen (1). I la fi de l'any passat ens ha demostrat que aquestes estratègies no semblen tenir límits quan es tracta d'ofegar la llibertat d'expressió d'aquells que no comparteixen les seves idees: i me temo que ara serà el torn de l'Ada Colau.

El resultat és decebedor. D'una banda perquè tinc molt bons amics que estan malbaratant part de la seva vida lluitant contra el que ells consideren una nova modalitat intolerable de feixisme. D'altra banda, perquè moltes publicacions comencen a suprimir la zona de comentaris dels lectors de la seva oferta, incapaces de moderar l'allau de violència verbal feixista i la resposta militant d'aquells que volen combatre-la.

Afortunadament la conferència "Trolls i Periodisme", organitzada per Hack/Hackers, el passat 17 de novembre 2015 a Berlin, amb l'increïble Linus Neumann -psicòleg, hacker i assessor del parlament alemany- com a conferenciant, ens va recordar algunes claus per resoldre el problema.

En primer lloc, Neumann va recordar que la millor manera de combatre els trolls és no jugar al seu joc: el que es resumeix en el famós "don't feed the trolls". Ignorar-los i no respondre les seves carallotades els farà morir d'avorriment. Altrament, hom haurà perdut el combat contra ells si una sola d'aquestes regles es compleix:
  1. si en la teva resposta utilitzes més paraules que el troll, has perdut;
  2. si has d'explicar la teva resposta, has perdut;
  3. si has de justificar perquè respons, has perdut;
  4. si t'emprenyes, has perdut;
  5. si no rius, has perdut;
  6. si et prens massa seriosament a tu mateix, has perdut; 
  7. si necessites ficar-te medalles, has perdut;
  8. si necessites amenaçar als trolls, has perdut.
En el cas de la resposta dels directors dels diaris al fenomen troll, el segon acte de la conferència de Neumann, va començar per recordar que cal tenir presents dos preceptes en la moderació dels comentaris:
  1. Si suprimeixes el comentari d'un troll li estàs donant el sentiment de què és més important que un munt d'escombraries.
  2. Si el diabolitzes estàs legitimant les seves teories.
Com exemple, Neumann va recordar que a Alemanya, es parla de "ciutadans preocupats" per referir-se a les persones que es manifesten contra la islamització de la societat o en contra dels immigrants, evitant catalogar-los com xenòfobs i no alimentant els trolls amb la supressió dels seus comentaris, evitant així qualsevol acusació de censura o d'atac a la llibertat d'expressió.

Neumann va presentar dues velles tècniques com a recolzament del manteniment de la llibertat d'expressió col·lectiva a la premsa :
  • Stealth banning (també coneguda com Shadow banning o Hell banning) aplicada des del 2006 en diversos fòrums, té en compte que cada vegada que algú publica un comentari controvertit i sovint estúpid, rebrà un munt de respostes que acabaran qualificant el seu autor de nazi -o altres insults per l'estil segons la versió local-, engegant un debat interminable, Per evitar-ho, sols l'autor del comentari podrà veure'l publicat a la pàgina, però no la resta dels visitants. I és així com el troll no reeixirà al primer dels seus objectius: provocar la reacció indignada dels altres. Els trolls podran seguir publicant a la seva illa deserta, però no obtindran cap reacció. Psicològicament, és la forma més eficaç per descoratjar-los a continuar amb el seu objectiu. En el moment en què un troll és neutralitzat, podrà continuar abocant el seu verí feixista fins l'esgotament, sense que ningú d'altre que ell se n'adoni.
  • The troll-throttle: probablement la idea més intel·ligent i la més sàdica en la lluita contra els trolls es basa en la utilització de captchas: les proves que verifiquen abans de publicar un comentari que no ets un robot. Com Neumann, graduat en psicologia i portaveu del Chaos Computer Club sap que la utilització dels captchas frena la passió dels trolls per abocar sense fre els seus comentaris plens de bilis, ha desenvolupat un sistema que obliga a les persones que volen publicar un comentari a completar un captcha. Després d'enviar un comentari, el sistema calcula la probabilitat de que l'autor sigui un troll i, cas que aquest sigui identificat com a tal, una rutina li demanarà d'omplir un nou codi, i així fins a l'esgotament. Normalment, el troll no farà més de quinze intents abans d'abandonar. Com l'eina és automàtica, evita qualsevol acusació de censura arbitrària, genera una gran frustració en el troll i el moderador pot dedicar la seva jornada laboral a activitats més creatives.
Neumann va presentar els resultats d'un estudi empíric de dos anys, durant els quals va analitzar més de 116.000 comentaris publicats a un blog alemany. Amb l'objectiu d'identificar els missatges redactats pels trolls va analitzar els continguts insultants, la velocitat de redacció dels comentaris, les paraules més freqüentment utilitzades, el nivell d'ortografia i de gramàtica ... "He rebut moltes peticions de editors de diaris alemanys". No va haver d'afegir res més: la cara d'esperança que feien els periodistes que hi havia a la sala ho deia tot. La pregunta del milió de dollars és però quants periodistes de l'estat espanyol hi havia a la sala i quants d'ells van considerar que seria una bona idea.

1 comentari:

Roy Batty ha dit...

La UB acomiada el professor que va insultar la CUP Dit així, queda més o menys presentable. Llegir els comentaris d'aquest individu al twitter, potser mereixeria un altre titular ... En fi, un troll de menys!