divendres, 24 de febrer del 2012

Suïssa: votacions populars del 11.03.2012

Si al dret de vot als 16 anys - Glaris 08.10.2008
El proper 11 de març el poble està cridat a donar la seva opinió sobre cinc objectes de votació. Tot i que els podeu trobar al llibret que ens envien a tots els ciutadans, us passo un resum: 1.- La iniciativa popular Per finalitzar les construccions invasives de segones residències vol limitar al 20% la quota de residències secundàries a tots els municipis del país 2.- La iniciativa popular Iniciativa d'estalvi a la llar té per objecte establir nous instruments fiscals per promoure la propietat del primer habitatge per a ús personal. També es demana que els treballs dirigits a l'estalvi energètic o a la protecció del medi ambient facin l'objecte d'un tracte fiscal preferencial. 3.- La iniciativa popular 6 setmanes de vacances per a tots té com objectiu que tots els treballadors tinguin dret a fer almenys sis setmanes de vacances per any. 4.- Decret Federal sobre el Control dels diners dels Jocs en favor de llur Utilitat Publica. Contraprojecte del Consell Federal i del Parlament a la iniciativa popular: Per uns jocs d'atzar al servei del bé comú sota la forma d'una modificació constitucional. Com la iniciativa va ser retirada, només el contraprojecte se sotmet a un vot del poble i dels cantons. 5.- La llei federal sobre la regulació del preu dels llibres. El Parlament va aprovar una llei que regula el preu del llibre per tot arreu en Suïssa i, per tant,  obliga als llibreters a vendre els llibres a un preu fix. El referèndum va ser demanat en contra d'aquesta llei. Doncs, es tracta de la votació de tres iniciatives populars, d'un contra-projecte del govern a una iniciativa que es va retirar i d'un referèndum. Altrament dit, es tracta d'exercir els drets de la democràcia directa (més o menys, car no és la Landsgemeinde): a través dels referèndums els ciutadans poden acceptar o refusar qualsevol de les lleis votades al parlament i, pel mitjà de les iniciatives, incloure nous articles a la constitució federal. A més dels cinc objectes federals, hem de votar l'executiu i el legislatiu del cantó. Pel primer, he decidit votar una llista tancada. Pel segon, com les llistes tancades no m'acaben de fer gràcia, ho faré amb llista oberta.

25 comentaris:

sinfu ha dit...

És que a Suïssa sou molt moderns...al Regne d'Espanya les coses van de manera "diferent"
http://www.elperiodico.cat/ca/opinion/humor/ferreres-24-02-2012/27912.shtml

Roy Batty ha dit...

Si que es modern, si. Des del 1231 per la Landsgemeinde. O sigui, entre la conquesta de Mallorca el 1229 i la de València el 1238 per Jaume Ier. I sobre la tira d'humor sobre el tema de Gibraltar. Algú hauria de recordar-lis d'una puta vegada als espanyols que la Catalunya Nord fa més temps que la van malvendre a una altra potència enemiga. I també que nosaltres hi estem més lligats que a la punyetera roca dels collons.

sinfu ha dit...

doncs mira el que diuen a Font-Romeu
http://societat.e-noticies.cat/font-romeu-demana-revisar-el-tractat-dels-pirineus-62027.html

Roy Batty ha dit...

No la coneixia. Sinfu. De puta mare que algú, i millor si la cosa ve del Nord (per no sofrir acusacions de colonialisme i bla, bla), toqui ja el tema d'una punyetera vegada. Ara bé, jo, a qui tinc ganes d'escoltar ara, és a en Mas.

sinfu ha dit...

Diu que el vol veure... http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/505255-artur-mas-em-vol-veure.html

Roy Batty ha dit...

Ja te dic que tinc una curiositat malsana. I gràcies pels links amb les accions del batlle de Font-Romeu per denunciar el Tractat dels Pirineus [1]

sinfu ha dit...

tots els alcaldes amb la bandera francesa....allez allez!

Roy Batty ha dit...

Personalment, me sona a maniobra per fer moure l'estat francès i deixar aparcat l'assumpte desprès. Imagino que l'entrevista amb en Mas anirà en el sentit d'aclarir què és el que en realitat volen fer.

Israel Hands ha dit...

Batty,de tots els temes que se us proposen en referèndum,perdona que em quedi amb el de les sis setmanes de vacances a l´any.Ja sé que no esteu a la comunitat europea,però si això s´aprova els vostres veïns alemanys no crec que us mirin amb massa bons ulls:ells que són el poble més treballador de tots!!

Israel Hands ha dit...

Una entrevista amb en Mas per a feure que vol fer?.Res,en Mas no vol fer absolutament res i si mai abans havia insinuat alguna cosa,de ben segur que era per a foter-li els vots a ERC.

Roy Batty ha dit...

Doncs, no. No son els alemanys qui estan al top de la productivitat. Si et mires aquest report del World Economic Forum, veuràs que Suïssa està a la primera posició, davant de Singapur i de Suècia. De totes maneres, no crec que passi. D'una banda perquè gairebé que totes les companyies que s'ho poden permetre estan ja a les cinc setmanes. D'altra, perquè el treball a temps parcial està molt generalitzat. Però el més important és que, vist el que s'ha vist amb França i les 35 hores, sembla que no hi ha molta gent que tingui ganes de repetir l'experiència francesa a casa nostra. En fi, no anticipem i esperem a veure què passa.

Israel Hands ha dit...

Osti si,la jornada de 35 hores:els primers (i els únics) que es van apuntar al carro van ser...tatxan,tatxan...els funcionaris! (o una part d´ells.I crec que encara hi ha llocs on encara és vigent,com per exemple,l´ajuntament de la real ciutat de Sant Carles de la Ràpita.

Roy Batty ha dit...

Bé, a França el que va passar és que no hi havia manera de fer horaris amb sols 35 hores i les van annualitzar. Després, clar, els sous no van pujar durant anys i les empreses deslocalitzaven. Per acabar, el de sempre: quan tens la pasta no tens el temps i, quan tens el temps, no tens la pasta.

sinfu ha dit...

Així que heu votat no, a les sis setmanes de vacances? A tu no t'afecta, no?

Roy Batty ha dit...

No. A mi no m'afecta. En realitat, soc l'únic treballador de la Confederació que té un tractament especial i de favor gràcies a la meva militància al GS. Doncs clar que si, home ;D. però Per això vaig votar que no a la iniciativa. Sobre l'article d'en Iu Forn a l'Ara (veure més abaix), m'ha xocat moltíssim quan diu:Imagini's, van demanar a la gent que opinés!!. I és que aquesta visió de l'esclau no casa gens amb la realitat. Ningú, des de la seva torre d'ivori va demanar res a ningú. Era una iniciativa popular, s'havia de passar a referèndum i punt! Ara mateix vaig a respondre'l ;D
El ninotarie Óscar Nebreda ho ha dit sempre: "A Suïssa seria impossible fer la nostra feina perquè no hi passa mai res. El més apassionant de la seva història ha estat la invenció del rellotge de cucut!" I té raó. Allà no passa mai res, i millor, perquè si passa... Imagini's que, quan anaven al festival d'Eurovisió, cada any feien la lletra de la cançó que hi enviaven amb un dels quatre idiomes oficials del país. Increïble!! Es comença respectant les llengües i s'acaba respectant la gent que les parla... i això és in-ad-mis-si-ble!!
Bé, però esperi's perquè tot és susceptible d'empitjorar, i ara els suïssos s'han entestat a ser avorrits, sí, però, a més, destrossant les mínimes normes de la solidaritat humana i, sobretot, de la decència. I sap com? Doncs convocant un referèndum!! Imagini's, van demanar a la gent que opinés!! Nooo, home (i dona) nooo!! Res de referèndums, que mai saps per on et petaran. Però, a veure una cosa, ¿per què es pensa que els estats amb seny fugen dels referèndums? Coi, per si de cas. Bé, però com els suïssos han de passar la tarda entretingudets, au, a tocar la pera. I de la pitjor manera, que és preguntant als súbdits si volen mantenir les quatre setmanes de vacances actuals o bé prefereixen fer-ne sis. I va el 67% dels suïssos i... i... i voten que millor quatre setmanes que sis!! Inaudit!! I el més terrible és l'argument. Diuen que les sis setmanes haurien provocat un encariment dels costos laborals, que haurien reduït la competitivitat de les empreses i que haurien generat més atur. Però quina merda d'arguments són aquests? ¿I a mi que m'importen els costos laborals, ja s'apanyarà qui en tingui... Competitivitat? Això que és? Jo tinc uns drets que són meus i que no me'ls toquin. Encara que el món estigui capgirat, jo sóc un progressista conservador i em cago en els suïssos!! Home (i dona), ja. Ah, i odio els rellotges de cucut!!

Israel Hands ha dit...

Vaja careto li haurà quedat al Iu Forn quan hagi llegit la teva opinió,que t´has despatxat a gust,jajajjaja.Bona resposta Batty!

Roy Batty ha dit...

Bé, ell no ha dit un mot. Però no sé si has vist els altres comentaris en resposta al meu. Un de Rubí diu que: Doncs jo vull que Catalunya sigui "tan avorrida" com Suïssa. I un altre de Cornellà diu que: Al de Suïssa, i feu bé a defensar la manera de ser i fer suïssa. Jo també vull ser suís. Pels que no tenen un compte obert al Ara, aquesta va ser la meva resposta al seu article: Salut des de Suïssa, Iu. Just una correcció. Com a Suïssa tenim una democràcia directa, ningú ens ha de demanar res ("Imagini's, van demanar a la gent que opinés!"). Es tractava d'una iniciativa popular, i era al poble de dir el que'n pensava. No necessitem de cap rei, ni de cap president republicà, que'ns faci una gràcia demanant-nos el que pensem. Si volem una llei organitzem una iniciativa popular, la votem i, si diem que si, el parlament i el govern saben el que han de fer. I si una llei no ens agrada, organitzem un referèndum i, si diem que no, el parlament i el govern saben el que han de fer. Potser tingui raó en Nebreda i no sigui tant divertit com a la seva Espanya, però nosaltres defendrem a "bec et ongles" aquest "avorriment".

Israel Hands ha dit...

És més que normal que el personal (excepte el tal Iu)t´hagi comentat com ho ha fet.Ja saps que aquí això del referendum ni existeix,ara el que s´estila molt és el "decreto ley",que ja saps que no és més que una llei imposada que no cal que la votin ni els diputats.

Israel Hands ha dit...

Una altra mostra de com funciona la "demoràcia" aquí baix és aquesta

sinfu ha dit...

vaig llegir el teu comentari....B o n í s s i m !!!!

sinfu ha dit...

però, això dels referèndums, ja se sap, no agrada a molta gent

Roy Batty ha dit...

Tot això ho dieu perquè sou amics meus i també perquè teniu ganes que us inviti a un munt de birres per la Saint Patrick. aixo està fet! I sobre els referèndums i com funciona la democràcia d'aquest país ... Mare meva!

sinfu ha dit...

I seguint parlant de Suïssa i de casa nostre....

Roy Batty ha dit...

Jo no sé si ja ho coneixeu. Però avui m'he quedat de pasta de boniato amb la darrera d'una ètnia que no mencionaré per no acabar amb una multa per racisme. Doncs que resulta que els individus aquests, ara es dediquen a controlar les pàgines necrològiques dels diaris, miren on vivia el mort i, quan família, veïns i amics se'n van a l'enterrament, els hi buiden la casa. Jo, es que m'he quedat que si me punxen no me treuen sang.

sinfu ha dit...

Avui hem de parlar de Suïssa...