divendres, 7 de juny del 2013

setmana de la cartografia al GS: Arno Peters


Doncs si, segons la projecció escollida, els mapes poden enganyar. I una de les projeccions que més enganyen és la de Mercator. Ara bé, tot depèn de si l'engany és una causa o un efecte. Vull dir que, en Gerardus Mercator, va crear un sistema de projecció que era útil per la navegació perquè respectava els angles que permetien traçar un rumb. Però el seu sistema no respectava les àrees: es sabut que, quan es passa d'una representació esfèrica a una plana, cal escollir. Mercator i la seva projecció han estat criticats per la visió deformada que donen del mon, en perjudici d'uns països del sud que, en aquella època, no existien tal i com els coneixem avui.

En Arno Peters, cineasta i propagandista politic, va aprofitar l'ocasió per pispar-li la cartera a James Gall, que havia creat un sistema de projecció basat en el  Lambert Cylindrical Equal-Area per projectar l'esfera celeste sobre un mapa, de manera a evitar les distorsions de les formes de les constel·lacions. Arno-Peters es va apropiar de l'idea, la va patentar a Luxembourg, i la va vendre des del 1976 com una visió políticament correcta i justa amb els països del tercer mon: la Unesco i altres ONG la van adaptar i popularitzar immediatament.

Recordo un@ professor@ molt progre que ens va recomanar utilitzar aquesta projecció. Menys mal que, a la pàgina 418 sobre La geografia acadèmica i la Cartografia,  en el reading: Professor Joan Vilà Valentí : el seu mestratge en la geografia universitària, podem trobar unes paraules reconfortants:  ...la projecció de Peters s'ha fet ja tant popular que apareix en els llibres de Geografia,  perquè alguns autors han arribat a creure que 'és la bona'.  Seria molt convenient que molts geògrafs adquirissin nocions elementals de Cartografia, per no caure en trampes tant beneites, i sobretot per tal que s'assabentessin que no hi ha, no hi pot haver, cap projecció vàlida del tot, que n'estan usant algunes indegudament, induint a errors evitables. I també que sabessin que hi ha disponibles unes quatre-centes projeccions, de manera que tenen on triar [...]  Com es troba a faltar que a les facultats de Geografia i Historia ensenyin alguna cosa de Cartografia als futurs catedràtics! [...] 

Sembla ser doncs que les hores de pantògrafs, estereoscopis i rotring que vam passar amb na Gerarda van servir per alguna cosa.

9 comentaris:

sinfu ha dit...

El pantògraf! Recordo clarament com el guassa va fotocopiar un mapa d'algú altre i encara volia millor nota!

Roy Batty ha dit...

Un mapa fotocopiat? Mmmm, seria de na Mari Aguas?

Israel Hands ha dit...

Doncs el Doc deuria trobar que el pantògraf era un instrument malèfic,per què crec que ell utilitzava el mètode del quadriculat per a variar l´escala dels mapes.Home,si fins hi tot recordo que el mapa aquell d´Âfrica el va fer pel darrere d´un calendari (no,...trobo que no era el Pirelli,ni el del Interviú)

Israel Hands ha dit...

Ara que,400 projeccions!!!,sort que no estaven al cas,sinó ja em veig memoritzant-les per si m´ho preguntaven a algún exàmen(i segur que ho haurien fet!).

Roy Batty ha dit...

No, en Doc no va utilitzar cap calendari Pirelli, Interviu ... ni tant sols el del Lib que li passava en Sinfu cada setmana. El calendari que va utilitzar era aquest.

Israel Hands ha dit...

Ha,ha,ha...hi ha calendaris a mida per a tothom!

Roy Batty ha dit...

Ja tens raó, col·lega. Mira't, per exemple, el que tenia en Sinfu a la caravana i que tant va influir en el seu fashion style.

Israel Hands ha dit...

Filiprim Encarregat Style,que li deien.

Roy Batty ha dit...

Si els de Zara sabessin ...