diumenge, 9 de juny del 2013

setmana de la cartografia al GS: Mart



Des de que va aterrar a Mart el 6 d'Agost del 2012, el Mars Science Laboratory (MSL) Curiosity continua captivant amb les seves descobertes un munt de penya, entre la que me trobo.  Val a dir que l'abast de la seva missió és molt més important que el de qualsevol altra missió que el va precedir.  Per reeixir en els seus objectius, està equipat amb una sèrie de sensors sofisticats i una òptica destinada a investigar el planeta i a descobrir la seva història. A fi de escollir el millor lloc pel seu aterratge i planificar la seva ruta de descobertes, els responsables de la NASA i del Jet Propulsion Laboratory (JPL) tenien com a missió la recollida de totes les dades de Mart recollides durant els dos darrers anys per les missions precedents. Necessitaven conèixer la superfície de Mart fins al més mínim detall possible, els Sistèmes d'Informacio Geografica (GIS/SIG) van ser fonamentals per a la selecció del lloc d'aterratge i la planificació de la navegació del Curiosity.

MSL és la ultima missió del projecte del Mars Exploration Program (MEP) de la NASA. Cadascuna de les missions MEP ha tingut entre els seus objectius el perfeccionament de la cartografia elaborada  per les expedicions precedents. Així, una de les missions més important del MEP ha estat la recol·lecció de les imatges capturades pels satèl·lits que han estat orbitant el planeta durant anys: el més important d'ells, el Mars Global Surveyor (MGS), que es va llençar el 1996 i va proporcionar als científics les dades necessàries cartografiar amb precisió la topografia de Mart, gràcies al Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA).

8 comentaris:

Israel Hands ha dit...

Home Sinfu,tú a Sabadell vivies al carrer Marte,no?,No tens res a dir?

Roy Batty ha dit...

Ara si que t'has passat, Hands. Mira que tractar en Sinfu de murciano ...

Israel Hands ha dit...

A veure,quan un esdevé català universal de vegades a de soportar coses així.O no?

Roy Batty ha dit...

I tant, mira't sinó lo del Calendario Murciano y Copa Vallés con Parrilla Invertida ...

sinfu ha dit...

Això demostra que hi ha vida a Mart, tot i que alguns marcianos no hi visquin ara mateix. Quan era petit i em deien murciano m'emprenyava molt i deia que a casa eren andalusos. Mai m'ha molestat dir que sóc fill d'inmigrants andalusos, no com altres pelacanyes malparits del parlament.

Roy Batty ha dit...

El fill d'un immigrant andalús, gràcies a la immersió lingüística, té les mateixes oportunitats que un fill de la burgesia ... Collons, Sinfu. Hem d'interpretar que tots els que no som andalusos som fills de la burgesia? I que entre aquells que son fills d'andalusos no hi ha burgesos? Jo crec que, millor no meneallo, oi? En fi, que quan et donis un garbeo entre setmana per la Catalunya de l'interior i vegis que viure, el que es diu viure, només viuen quatre gats mal comptats, recordis que es perquè molts i molts van haver d'emigrar de casa seva per anar a una conurbació on no podien ni parlar el seu idioma (els fills de la burgesia s'havien aliat amb el franquisme). No crec que el fet d'immigrar des de més a prop que d'altres els convertís en burgesos. O si?

sinfu ha dit...

Certament, jo no li dono la raó en aquesta interpretació al Mena, però parlava del Cañas, que no vol ser fill d'inmigrants...potser perquè tenen la mateixa política que l'Anglada respecte als inmogrants?

Roy Batty ha dit...

Coneixent-te, el que se'm fa super rar és que no li hagis ficat musica al text ... (per cert mira que, sota forma de la pseudo poesia, arriba a ser bèstia la cançó de marres ... clar que, potser el gremi d'ortodontistes no pensa el mateix!)