dimecres, 5 de juny del 2013

setmana de la cartografia al GS: nord, sud, est, oest

The great battleground for the defense and expansion of freedom today is the whole southern half of the globe -Asia, Latin America, Africa and the Middle East- the lands of the rising peoples. Their revolution is the greatest in human history. They seek an end to injustice, tyranny, and exploitation. More than an end, they seek a beginning (John F. Kennedy "Special Message to the Congress on Urgent National Needs," May 25, 1961). Doncs la veritat és que aquesta vinyeta genial del xkcd, torna a posar-nos al davant d'un altre incongruència geogràfica que ha continuat utilitzant-se en el llenguatge culte de l'alta política. I es que ... sabia en John F. que Miami (25°47′16″ N) està més al sud que El Cairo (30° 03′ N)?
I ja que parlo de El Cairo, afegir que sempre he trobat abracadabrant el concepte d'Orient Mig. Vull dir que, malgrat el follón dels amics americans per situar l'est i l'oest (veure l'entrada del passat 03.06.2013), si situem l'orient a la part del globus que es troba a l'est del meridià de Greenwich (el Prime Meridian que dona lloc als fusos horaris, tal i com els coneixem), no sembla problemàtic situar l'Extrem Orient a la part del globus que es troba a l'occident de l'anti-meridià 180° (també conegut com a International Date Line, tot i que estem davant d'un meridià irregular condicionat per factors polítics que expliquen el seu traçat). Ara bé, si l'Extrem Orient es troba a l'est d'Asia i el Mig Orient o Orient Mig es troba enllà on les religions monoteistes ens mostren des de fa segles, i en tota la seva plenitud, el seu concepte del respecte de la vida humana ... on diable es troba el Proper Orient?  Alguns, més coherents, el situen al mateix lloc on d'altres situen el Mig Orient. I es que sinó ... on es trobaria llavors el Mig Orient? I si el Mig Orient es situa enllà on gairebé tothom el situa ... Europa se situaria al Proper Orient? Al Proper Orient d'on i de qui?  En fi, com ens ho expliquen al Viquipèdia, la utilització d'aquest concepte te el seu origen en el passat colonial britànic ... Tots plegats, no fem res d'altre que seguir fidelment amb la confusió, potser per manca d'interès, potser per manca de reflexió. 

2 comentaris:

sinfu ha dit...

Està clar que a totes les facultats de geografia haurien de seguir els passos del Doc. Ell sí que sap explicar als seus alumnes, amb l'ajuda de les noves tecnologies aquest gran problema que és saber on estàn el nord, el sud, l'est i l'oest.

Roy Batty ha dit...

Si, clar. Però es que ell compte, a més a més, amb el suport incondicional de les folklòriques ...