divendres, 22 de maig del 2015

trencant estereotips - nolwenn leroy



Una vida familiar agitada va fer que Nolwenn Leroy no passés molt de temps a la seva Bretanya natal. El que no ha impedit que hagi interpretat en bretó i amb molt d'èxit alguns dels temes més coneguts en aquesta llengua.

La trobo maca a rabiar i m'agrada molt la seva veu. Però tot i no ser un fan del seu estil musical et proposo escoltar alguns dels temes d'aquesta playlist.

Però no és d'això del que volia parlar avui, sinó presentar-te aquest vídeo de la final de la Coupe de France del 03.05.2014 entre dos equips bretons: Rennes i Guingamp. Una final retransmesa per la cadena publica France 2 des del Stade de France (Paris) i on Nolwenn Leroy va interpretar l'himne nacional bretó: Bro gozh ma zadoù.

Ara et proposo escoltar Nolwenn en aquest vell clàssic bretó que va popularitzar Alan Stivell: Tri martolod. (Wikipedia) Un tema que va interpretar al 30è aniversari d'un festival que porta per nom "Les Francofolies" i que reuneix el millor de la cançó en llengua francesa. Aquí també el logo que veus a la imatge és el de la cadena publica France 2, i pots trobar el vídeo al canal de la televisió publica France Télévisions.

Però com tothom sap, la República Francesa és un estat centralitzat i el Regne d'Espanya és un estat federal. En fi, que cas que mai hi hagués una final entre el Barça i l'Espanyol al Bernabeu, cal imaginar que el rei escoltaria Els Segadors, TVE penjaria el vídeo a les seves pàgines amb tota la normalitat del món i la premsa no comentaria res d'altre que els aspectes esportius del partit.

Consell d'amic: oblida't d'aquesta entrada i del seu vídeo quan vegis la retransmissió de la propera Copa d'Espanya. Oops!  Volia dir la Copa del Rei, clar.

O millor encara. Quan et vinguin amb el rollo del nacionalisme, recorda't d'aquesta entrada i identifica amb precisió qui són els nacionalistes. Perquè, tinc el sentiment que, a la directiva del Barça, i no parlem de la del Espanyol, no se'ls passaria mai pel cap de proposar la interpretació de Els Segadors al Bernabeu. Ara ja pots ficar-te la samarreta de Qatar i animar el seu equip.

1 comentari:

Roy Batty ha dit...

Avui et proposo d'escoltar una interpretació impressionant d'un vell poema de la rebel·lió irlandesa: Mná na hÉireann (Wikipedia), retransmès per la cadena publica France 3. No voldria oblidar d'afegir que, a més d'una veu encisadora, no es defensa gens malament amb el violí. Si t'estàs preguntant perquè Nolwenn no és més coneguda arreu, potser que aquest vídeo t'ho expliqui.