diumenge, 14 de juny del 2015

howard zinn: el problema de l'obediencia civil



Howard Zinn, activista social d'origen hebreu i, després de ser acomiadat d'un dels centres més progressistes del país: el Spelman College, professor de ciències polítiques a la Boston University, es definia a si mateix com: 'Something of an anarchist, something of a socialist. Maybe a democratic socialist'. A més de tenir una simpatia remarcable, des de la dècada del 1960, va ser un referent dels drets civils i del moviment antibèl·lic als Estats Units.

Però Howard Zinn també va ser l'autor d'un best-seller: A People's History of the United States, on explica la història dels USA des del punt de vista de les dones, els treballadors, els negres, els immigrants, etc.

El cas és que, passejant-me per la xarxa, vaig caure a un blog: Progressive Geographies , on vaig trobar un vídeo d'un acte de homenatge a Howard Zinn, on un vell amic seu, Matt Damon, va llegir uns extractes d'un discurs remarcable que aquell va fer en 1970 com a part d'un debat sobre la desobediència civil. Es tracta del vídeo que obre aquest post i que té com a títol: Howard Zinn's "El Problema de la Obediencia Civil". No te'l perdis, perquè val la pena veure'l!

L'homenatge feia part d'un acte anomenat: The People Speak, organitzat per Voices of a People’s History: una organització que té com objectiu fer conèixer la història de la gent del poble que ha construït els moviments populars que han fet dels Estats Units el que són avui en dia.

Matt Damon, va ser un amic de tota la vida de Howard Zinn i de la seva família des de la seva infància a Cambridge, Massachusetts. Va participar com actor en el documental que narra la vida de l'activista: You Can't Be Neutral on a Moving Train (2004). I quan va rebre l'Oscar al guió més original pel seu film: Good Will Hunting, va dir el següent (punxa aquest enllaç): "If you want to read a real history book, read Howard Zinn's A People's History of the United States. That book will knock you on your f—king ass".

Un personatge remarcable del que pots trobar altres vídeos que pots veure amb subtítols: 
  • Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train (2004) (Trailer, Film complet)
  • Un emotiu discurs antimilitarista (ell també era veterà de la II Guerra Mundial) realitzat el Juliol del 2004 a la Veterans for Peace Convention, Boston [1] [2]
  • Noam Chomsky y Howard Zinn en Democracy Now: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]