dimarts, 30 de juny del 2015

venim del nord, venim del sud (2)

La Santa Inquisició fent feina
Has llençat mai una recerca a Google sobre "limpieza de sangre"?  Fes-ho i dones-li un cop d'ull als articles que trobis (1).

T'explicaran perquè vius a un país on és normal trobar els pitjors comentaris antisemites a qualsevol fòrum d'opinió i on la penya que es considera progre pot solidaritzar-se amb els autors dels pitjors acudits (2).

El cas és que també podem trobar un nivell aproximat d'intolerància i de racisme contra tot el que tingui a veure amb el món musulmà arreu de l'estat. Comentaris d'intolerància i racisme que, tot s'ha de dir, sovint tenen el seu origen en els votants d'aquells que han fet tot el que han pogut per donar entrada en aquest país a la versió més indesitjable de l'islam a canvi d'un grapat de petrodòlars (3). 

Tot i ser més recent que els vells acudits de mal gust d'en Guillermo Zapata, dels que el PP vol traure ara petroli, crec que val la pena recordar l'estudi sobre la genètica de la població de l'estat espanyol que va dur a terme el 2008 la Universitat Pompeu Fabra i el Centro Superior de Investigaciones Científicas, (CSIC) i que es va publicar al American Journal of Human Genetics (4).

Si el llenguatge de la penya que treballa en genètica se't fa pesat i incomprensible, a La Vanguardia (5) ho resumien amb un titular desafortunat i uns continguts del mateix signe que selecciono: (...) el 11% de la herencia genética de los españoles es de origen norteafricano, un 20% es judío sefardí y el 69% restante es ibérico autóctono. Las regiones donde la aportación genética norteafricana es más notable son Galicia y el noroeste de Castilla, donde se sitúa en un 21%. Por el contrario, es mínima en Granada, la región que más tiempo estuvo bajo dominio musulmán y donde ahora la herencia genética norteafricana se sitúa en torno al 2% (6).

De totes maneres, abans de que t'embalis amb les explicacions sobre els límits que aquest diari dona a Catalunya et proposaria que tinguessis compte de la declinació d'aquell estudi per les Balears que van fer Ramon i Picornell (7), recollides pel Diario de Mallorca (8): un 21,5% de la muestra mallorquina cuenta con ascendencia sefardí, una cifra sólo superada en España por el oeste de Andalucía, Extremadura, Eivissa, Aragón (9) y Asturias, y ligeramente superior a los 19,8% de media estatal, que los autores de la investigación atribuyen a "un alto nivel de conversión religiosa (...)". Fue una conversión "más ficticia que real", según la Red de Juderías española (10), que la define en su web como una vía de salida a una peliaguda situación fruto del asalto al Call palmesano en 1391 (...) La influencia norteafricana en el DNI biológico de los mallorquines, en cambio, es sensiblemente inferior a la media del país. Sólo un 6,6% los isleños lleva el continente africano en sus genes, mientras que la media española es cuatro puntos superior (11)

Seguint amb els Països Catalans, cal destacar el País Valencià on, malgrat els atacs d'una violència brutal als calls a finals del s XIV i l'expulsió dels jueus el 1492 o l'expulsió dels moriscs el 1609: el 15,1% de los cromosomas de la población valenciana presenta características atribuibles a los ancestros judíos sefarditas y otro 12,8% de poblaciones originarias del norte de África (12).

De tot això se'n va parlar arreu: per exemple, al New York Times i les seves edicions americana (13) i europea (14), a Reuters (15), The Guardian (16) ...

Qui som? D'on venim? Aquell que tingui ganes de saber-ho, té unes quantes pistes de més a explorar. Però, com veurem més endavant, no son les úniques.


5 comentaris:

Israel Hands ha dit...

Referent a l´expulsió dels "moriscos",vull recordar que els que hi vivien a la vall de l´Ebre van ser embarcats al Port dels Alfacs.De fet,al 1990, a La Ràpita es va conmemorar el 380è aniversari d´aquesta expulsió realitzant diverses xerrades i activitats al voltant del tema.Aquí en teniu un resum.

Israel Hands ha dit...

I ja que et preguntes ,quí som?,d´on venim?,potser aquests et poden donar la resposta.

Roy Batty ha dit...

Tampoc és que me demani ni qui som, ni d'on venim. La idea era recordar-ho a tots aquells als que sembla que no els interessa saber-ho. M'explico. Dir-lis que, malgrat tots els esforços que fan perquè ens oblidem, almenys hi ha algú que se'n recorda. Perquè, ja sé que sona a vell discurs però, a força de voler viure en la ignorància i no voler conèixer quina és la nostra historia, no fem més que repetir-la. I cada cop pitjor, amb personajillos cada cop més insignificants.

La veritat és que, el que me menja més la bola és saber on anem. El pitjor és que, amb tota aquesta penya, puc fer-me una idea precisa.

Israel Hands ha dit...

Doncs si,són uns mestres tergiversant l´historia i obviant allò que els hi fa nosa.I si tú tens una idea precisa sobre cap on anem..Bravo!!!,per què em dona l´impressió de que ni la penya a la que fas referència ho sap.Penso que no els aniria gens malament donar un cop d´ull a tots aquests poets que estàs publicant.

Roy Batty ha dit...

Doncs la veritat és que no sé molt bé on anem. Vull dir que no sé encara amb quina altra té pensat sortir El Mag Pop de la política, ni el catàleg d'animalades que deu estar preparant la esperança blanca del PSC [1] i [2]. D'altra banda, sembla que el PP pot seguir comptant amb un bon finançament. I és que, a força de crear llegendes, a molts se'ls oblida que sempre hem tingut el pitjor dels enemics a casa, tot i que mai m'atreviria a afegir "entre els nostres".