Si esteu interessats per la geologia sabreu que, segons les divisions temporals d'aquesta disciplina, actualment ens trobem al eó del Fanerozoic, que va començar aproximadament fa uns 500 milions d'anys (permeteu-me d'arrodonir per simplificar la lectura) i que es caracteritza primer per l'aparició d'animals que van formar exoesquelets i més tard d'altres que van formar els endoesquelets (som el resultat de l'evolució d'aquests darrers). Dins de l'eó del Fanerozoic, i des de fa uns 65 milions d'anys, ens trobem a l'era Cenozoica que es presenta dividida en dos períodes. D'una banda, el Terciari que, de vegades, se'ns presenta dividit en dos períodes el Paleogen (Orogènia Alpina: Pirineus, Alps i Himalaia .... congelació de la Antàrtida) i el Neogen (on té lloc la dessecació casi completa de la Mediterrània como conseqüència de la seva desconnexió de l'Oceà Atlàntic. I d'una altra banda, formant també part de l'era Cenozoica, ens trobem al període actual: el Quaternari. Finalment, dins d'aquest període ens trobem amb dues èpoques: el Plistocè i l'Holocè (del grec holos, tot, i kainos, recent). Es considera que aquesta època va des de la fi de la darrera glaciació fins ara. Un període interglacial que va permetre l'ascens del nivell del mar que va permetre la formació de l'estret de Bering, o la separació de la Gran Bretanya de l'Europa continental, o de Japó, Taiwan i Indonèsia d'Asia.
Durant molt de temps s'ha considerat l'Holocè com la darrera i actual època geològica del període Quaternari ... bé, així serà fins que es conegui la decisió del 34 congrés internacional de geologia que es reunirà a Brisbane, en Austràlia, l'agost del 2012. I es que en aquest congrés es decidirà si s'inclou en l'escala dels temps geològics l'època geològica de l'Antropocè (Anthropocene, en anglès). Aquest neologisme, popularitzat des del 1990 pel premi nobel neerlandès, Paul Josef Crutzen, és utilitzat per un gran nombre de científics per designar una nova època, en la que una espècie zoològica singular, l'Homo Sapiens Faber, ha esdevingut una nova força geofísica capaç de modificar i de prendre el control de tota la biosfera.
Aquesta nova època geològica, successora de l'Holocè, hauria començat per alguns dels seus partidaris en 1784, la data de la patent de la màquina de vapor de James Watt, precursora de la revolució industrial, d'altres situarien el seu inici vers 1850. Deixo la discussió de les dates per altres i us proposo de llegir un especial de divulgació de l'estat de l'art de la discussió que va ser publicat per The Economist: The Anthropocene, A man made world, 28th June, vol. 399 num. 8735. Llegiu-lo, perquè val la pena. I si us animeu, seguiu amb les publicacions de Paul Josef Crutzen que també s'ho valen.
7 comentaris:
Doncs si que val la pena llegir-se l'article i veure el vídeo.... Gràcies Roy!
Es que vaig estar parlant del Quaternari per phone amb un eminent membre de la tripulació i vaig dir-me que, com geògrafs som, millor compartir-ho amb tots. Fins i tot amb els quantitatius!
però no hem quedat que en Hands estava ocupat menjant ametlles? o és que té temps per parlar de geologia entre closca i closca....
Home, jo diria que la gràcia de l'antropocè és que torna a relacionar la geofísica amb l'activitat humana. Bé, és el que figura que hem de fer els geògrafs.
Doncs si, és veritat, veurem si en Doc es deixa de testimonis i es centra en l'antropocè!
Aviam, que jo no tinc el programa al cap i en Doc és el que sap d'aquestes coses. Es veu que la XIII Reunió Nacional del Quaternari és realitzarà a Andorra del 4 al 7 de Juliol. Curiós perquè és nacional espanyola i, fins on jo sé, Andorra no és Espanya. Imagino que el que més interessarà en Doc és que també hi ha un Simposi de Glacialisme. I encara més (lligat a la darrera tesi) una historia organitzada per un tio que es diu Turu sobre Recorreguts de geoarqueologia i riscos naturals, l’aprofitament del medi a la prehistòria i dinàmica de vessants. El que no sé és si en Doc també s'apuntarà al Camp d'estiu d'evolució del paisatge que té lloc a Farrera del 18 al 22 de Juliol i que està organitzat pel Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge. Imagino que si perquè tocaran, entre altres coses, temes tant interessants com ara: antracologia, arquelogia, dendrocronologia, geohistòria ambiental, palinologia, pedoantracologia. Me demano si hi haurà alguna coneguda nostra entre els conferenciants. Caram, Doc! Et veuran el pel per Cerdanyola aquest estiu?
Esperant la participació entusiasta d'en Doc, us passo un comentari d'un estudiant de biologia del patata: Fa un temps, el Cenozoic era sinònim de la Era Terciaria i el Neozoic, sinònim de la Era Quaternaria, però es va suprimir la Era Quaternaria perque no es va considerar significatiu el fet de l´aparició d l´esser humà i es va dividir la Era Terciaria en Paleogen i Neogen. Ho volen tornar a canviar? Cap problema, perque mai he deixat d´utilitzar la nomenclatura clàssica, ja que sóc conscient de que vivim a l´època de les campanes de Gauss (simplifiquem per estudiar les cosses, emboliquem la troca i tornem a simplificar, que la hem liat parda...)
Publica un comentari a l'entrada