dilluns, 17 de setembre del 2012

... and Switzerland is not Spain (II)


Un altre reportatge genial d'en Jordi Évole: Ciudadano Kleenex. Entre altres coses, un comparatiu entre la democràcia espanyola i la Suïssa. I una emoció enorme de veure a La Sexta la Basel Rathaus un dia de mercat ... Un dia a Basel, quin munt de records que m'han passat pel cap!

16 comentaris:

sinfu ha dit...

Bo el programa. També estaria bé que els suïssos ens expliquessin el seu model confederal....clar que, com deia la puta, això ara no toca!

Roy Batty ha dit...

Doncs, per exemple, aquest cap de setmana tenim votacions. Un contra-projecte del Consell Federal (el Govern Federal) a una iniciativa per un canvi constitucional i dues iniciatives populars. I nosaltres ja hem votat per correu. Sobre com funciona aquest país? Deixeu-me donar-vos un exemple: el del Conseller Federal de Defensa. Segons els enviats especials de la premsa espanyola, aquest senyor pertany a un partit d'extrema dreta. Davant de la pressió dels socialistes (que son d'esquerres) per eliminar l'exèrcit de milícia, aquest senyor s'oposa dient que no vol Rambos ni extremistes a l'exèrcit: L'ensemble du système politique suisse repose sur l'idée que les droits sont également liés à des devoirs (...) Il a souligné devant la presse le danger de recruter des volontaires dont les motivations nous échappent, des gens qui n'ont peut-être pas les compétences sociales nécessaires. L'armée telle qu'elle est actuellement est soumise à un contrôle démocratique. "On a besoin de forces critiques dans l'armée", de soldats qui représentent la société dans son ensemble, l'éventail de compétences le plus vaste, ainsi que les différences régionales. I per defensar aquesta visió, ha contraposat els exèrcits de Alemanya o d'Irlanda, que recluten presoners, o el d'Espanya, que recluta a l'Amèrica Llatina. Aquest senyor, pel corresponsal de El Pais a Ginebra, pertany a un partit d'extrema dreta. APM?

Roy Batty ha dit...

Podeu trobar l'article del que us parlava en aquest enllaç

Pierre Nodoyuna ha dit...

Mira, redundant sobre el tema, ahir a la Vanguàrdia (ho sento) va sortir aquesta entrevista:

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20121120/54355410631/la-contra-daniel-ordas.html

Tu creus que quan Catalunya sigui independent aconseguirem forjar una democràcia ni que sigui una miqueta de res més semblant a la vostra?

Pierre Nodoyuna ha dit...

I ara què he fet malament perquè l'enllaç no funcioni i s'hagi de copiar l'adreça al navegador? En fi, que no n'aprendré mai...

Roy Batty ha dit...

Bé, diguem que res no cau del cel i que, si un dia Catalunya és independent, hi haurà una assemblea constituent que s'encarregarà de redactar la nova constitució del país. Diguem també que aquesta penya es presentarà amb un programa. I que els que surtin, seran els que la penya haurà votat. Altrament dit, Catalunya tindrà la democràcia que el poble haurà volgut. I potser resulti que el poble no voti a qui li proposi la democràcia directa. O que potser ningú del poble tingui interès per presentar-se per defensar aquesta idea. O també podria ser que s'anés més enllà d'on està avui en dia Suïssa. Per posar un exemple, si la Confederació Helvètica primitiva, es va formar el 1291, la Confederació Catalano-Aragonesa ho va fer més d'un segla abans, el 1164. No sé si m'he explicat correctament.

Pierre Nodoyuna ha dit...

Correctament no, impecablement.
Ara bé, en aquesta nostra "covarda, vella, tan salvatge terra" l'única formació amb una mínima projecció (vull dir possibilitats d'obtenir representació parlamentària) és la CUP. Potser sí que el seu discurs guanyi adeptes poc a poc, però no sé si la gent d'aquesta nostra "pobra, bruta, trista, dissortada pàtria" s'hi enganxarà...

Roy Batty ha dit...

Home, si t'ha de consolar (que no crec) aquí lo veritablement 'conservador' és defensar el federalisme. Liquidar-lo, és cosa d'esquerres. Es una estratègia com una altra per fer que la penya acabi votant dretes, però jo no acabo de veure-li la lògica ...

Pierre Nodoyuna ha dit...

En el meu comentari volia dir que la CUP és l'única formació que pot apuntar cap a la democràcia directa, la resta no són res més que diferents components d'una partitocràcia que s'allunya molt del que és la democràcia. Clar, millor les esquerres que les dretes, però tot i així...
Pel que fa al federalisme, òbviament no és això el que vull per nosaltres... més que res que a males es pot plantejar una proclamació unilateral d'independència, però francament, no m'imagino com es fa per proclamar unilateralment una federació!

roy batty ha dit...

No, si. En realitat estem parlant del mateix. Vull dir que me referia al federalisme en clau interna. Perquè, si un dia aquest país arriba a ser independent, haurem de parlar de moltes coses. Una d'elles, liquidar la divisió provincial i un model territorial que no ha fet altre cosa que reproduïr el model espanyol, amb una Barcelona morta de ganes de semblar-se a Madrid.

sinfu ha dit...

imagina't que d'alguna manera en Companys ja va proclamà unilateralment una mena de federació i mira com va acabar tot plegat!

sinfu ha dit...

Pel que fa a les CUP, sé de molts amics de Sabadell que mai no han votat o que votaven ICV i ara ho faran per les CUP...hi haurà sorpreses! Ni que sigui per tocar allò que no sona, tot i que segons els "experts" donarà més marge a CiU per la majoria absoluta. Com a mostra hi ha un interès especial per part de La Vanguardia (abans Española) ja que li han donat molta publicitat en relació al poc pes específic que tenen ara. Política...

Roy Batty ha dit...

Jo creia que havia estat l'avi Macià ... però, com diu en Doc, tu no pots sortir a la plaça Sant Jaume a proclamar una república federal si els demés no en volen.

sinfu ha dit...

Companys també va declarar l'Estat Català a la República Espanyola

sinfu ha dit...

[es com quan erem petits i sortíem al carrer dient "qui vol jugar a...." i ningú no volia! i no podies jugar sol...

roy batty ha dit...

Eh! A mi no m'emboliquis, que totes les noies volien jugar amb mi .... Fantasmaaaada!!!