diumenge, 16 de setembre del 2012

UBS Prices and Earnings

En aquests dies d'eufòria independentista, s'està escoltant de tot. Des de que Catalunya seria la nova Silicon Valley d'Europa (tecnologia), fins a que seria un dels països més rics del mon (economia). I tant de bo que un dia sigui així: és el que tothom vol per casa seva. Entretant, per estalviar-nos eventuals desil·lusions, i tocar de peus a terra, us proposo donar un cop d'ull a la XV edició de l'estudi de l'UBS  sobre preus i salaris (Prices and earnings, a l'original anglès) a 72 ciutats del mon: entre elles Barcelona. Aquest estudi, que es publica cada tres anys des del 1970, es basa sobre un comparatiu del poder d'adquisició, basant-se en els salaris, però també en els costos de 122 productes i serveis, tenint compte del curs de les divises i de la inflació.  Si teniu ganes de llegir-vos l'estudi [EN][FR], o el resum que l'UBS ha preparat  [FR], veureu que, sobre les 72 ciutats, Barcelona ocupa el rang ...
  • 30é pel nivell de preus (Madrid, menys car, el 35é)
  • 29é pel nivell dels salaris (Madrid el 30é)
  • 29é pel que fa al salari dividit pel cost de la vida menys el lloguer (Madrid, el 23é)
  • 29é pel que fa temps de treball necessari per comprar un Big-Mac (Madrid, el 23é)
El camí serà llarg i seria un gest d'irresponsabilitat amagar-s'ho al poble que, com sempre ha passat, tindrà la responsabilitat de portar la nau al seu destí. El contrari, son discursos dirigits a penya que, de totes maneres, fotrà el camp ràpidament des de que la situació es pugui complicar i se li demani el més mínim sacrifici. Que no es perdi el temps amb ells i que a ningú s'enganyi amb el que ens espera. D'altra banda ... estar a la 30a plaça, tampoc es cap drama!

1 comentari:

Roy Batty ha dit...

Mare meva! Amb tota la pasta que s'havien gastat ... i mira quina noticia cau avui: El Prat supera Barajas per primera vegada com a origen i destí de passatgers.