dijous, 15 d’agost del 2013

Amsterdam 2013 - notes personals: catalans

Malgrat el títol del post, deixeu-me dir que les dues imatges superiors han estat agafades a la plaça del Grote Markt d'Almere, i no a Amsterdam. Deixeu-me afegir també que, tot i que és probable, no tinc clar que el propietari de l'estelada del balcó sigui el mateix que el del bar. Podria ser, tot i que a la pàgina web del bar no he trobat cap menció al català:  Wij spreken Nederlands ook Engels, Duits en Spaans. Onze menukaarten zijn in het Nederlands en Spaans (traducció). Us proposo punxar a l'imatge de la ballarina flamenca (a la dreta de la pàgina) per accedir a una imatge de l'interior del local. O també podeu punxar la carta per veure els preus de les especialitats del local: en particular, el Pan Tumaca. En fi, hi ha un altre bar a Amsterdam, aquest me sembla que de clavada assegurada, que també porta el nom del mateix club i també respon als típics tòpics.


Un altre bar que vam creuar a Amsterdam, va ser el Tapas Bar Català. Com els precedents, la seva pàgina web és força il·lustrativa, tant pel que fa al menú, com pel que fa a la cohabitació de la senyera amb un logo força particular. Per cert, no us perdeu els comentaris dels clients espanyols al Trip Advisor ... en particular el d'aquesta madrilenya: Lo peor de todo el bar lleno de gatos aunque luego compruebas que es igual en muchos sitios d Amsterdam. La camarera una catalana a la que le costaba reconocer que era española. Lentos, la comida nefasta y la camarera, la catalana, te hablaba mientras mascaba chicle. Luego llegó su novio y en medio de la terraza morreo, o sea todo muy profesional. Los baños están en la parte de arriba después de subir una escaleras mega empinadas. Nos espantó el trato, la comida y sobre todo los gatos. Asqueroso lugar, cero recomendable.

No m'agradaria fer conclusions apriorístiques, jutjant si és possible fer funcionar un bar català a l'Europa del Nord sense oferir mojitos, gambas al ajillo, pop a la gallega, o passar-se de símbols com la ballarina flamenca o els braus. Estic segur que l'oferta respon a la demanda. I que els catalans universals que es dediquen a la gastronomia fan el que poden per guanyar-se les garrofes. Perquè, altra cosa és que a l'Europa del Nord la gent pugui "apreciar" els calçots, les seques amb botifarra o els cargols a la llauna.

El que si que si que crec és que aquests locals son també les ambaixades del nostre país. I me temo que molt més que les que el govern de la Generalitat ha anat obrint. Malgrat la crisis, Amsterdam estava ple de catalans quan jo vaig anar-hi. No sé si, a més de passejar-se pel Red Light District i deixar-se caure per algun Coffee Shop, hauran trobat el temps per a reflexionar en aquestes coses. Crec que tots coneixem la resposta.