dijous, 22 d’agost del 2013

Suïssa: un país insòlit

Decididament, visc a una ciutat insòlita. No és sols per la preocupació per la qualitat amb la que els transgressors del sistema realitzen els seus graffitis. Tampoc ho és solament per la decoració del carro que ocupa una plaça reservada a la policia (dues imatges que he agafat pel matí, camí de la feina). Tampoc ho és per la sorpresa que es van endur els grups d'intervenció d'elit de la gendarmeria del cantó, quan anaven a entrenar-se i es van trobar amb que uns squatters havien ocupat els locals on feien les pràctiques i, gràcies a un buid legal, van haver de marxar a fer-les a un altre lloc. Una ciutat insòlita en un país insòlit.

Un país on, malgrat que l'energia renovable més abundant és la hidràulica, també inverteix en la solar i la fotovoltaica. Ahir, per exemple, s'inaugurava la central fotovoltaica més potent del país a Neuendorf, propietat del supermercat amb la publicitat més chauvinista del país, però els seus panells solars estan fabricats a Xina. El mateix dia ens anunciaven que Sputnik Engineering, fabricant de panells solars, tenia preparat un pla social per l'acomiadament de treballadors, a causa de la competència asiàtica. Com oblidar però  els principals fabricants xinesos de panells d'energia solar tenen la seva seu a Suïssa?

També ahir, se'ns informava de la inauguració a Zürich de la central de biogàs més important del país. I el mateix dia, se'ns informava també que, al parc eòlic de Mont-Croisin anaven a reemplaçar quatre d'entre les més antigues turbines per d'altres set vegades més potents!  Doncs bé, al bell mig de tanta ecologia, la vila de Basel ens sorprenia, també el mateix dia, prohibint el pas pel centre de la vila de les e-bikes (bicis elèctriques) perquè es tracta d'enginys que poden arribar a agafar els 60 km/h i s'han de considerar al mateix nivell que els velomotors. Llàstima, perquè la pàgina de l'oficina suïssa de turisme proposa un itinerari en e-bike de 70 km al voltant de Basel que ... travessa la vila!

Amb tot, una de les noticies més insòlites publicades a la premsa d'ahir, era el gran problema de que solament un 1% dels joves fa una feina que no li agrada. Segons els resultats d'una enquesta del Fonds National Suisse (FNS), el fet que els joves hagin d'escollir la seva professió a partir dels 15 anys, fa que s'orientin cap els estereotips masculins o femenins i escolleixin professions que no abandonaran ja un cop trobin feina, a la fi dels seus estudis!  Espero que ara no se li acudeixi a ningú de canviar els plans de formació professional (entre les millors del món!) per adaptar-los als estàndards d'altres països europeus i assolir que el 50% dels joves acabin a l'atur i l'altre 50% deprimits amb la feina que fan!