dimecres, 28 d’agost del 2013

Equador recerca 500 professors espanyols

El passat 22 de Juliol, vaig llegir una noticia insòlita a El País: Ecuador ofrece salario, comida y vivienda a profesores españoles. El Gobierno ecuatoriano ofrece sueldos de entre 2.000 y 5.000 dólares mensuales. Busca 500 profesionales con doctorados, máster o licenciaturas. Tipo de contrato: semanal, mensual o indefinido. Sueldo: entre 2.000 y 5.000 dólares (1.600 y 3.800 euros), más un bono adicional de vivienda (de 300 a 530 euros), comida en el centro de trabajo y transporte al mismo. Empleo: dar clases en la Universidad Nacional de Educación (UNAE) de Ecuador. Candidatos: cualquier profesional español con un doctorado, un máster o una licenciatura, y experiencia demostrable en la docencia. Empleador: el Gobierno ecuatoriano. 


No he seguit massa el tema però, tal i com estan les coses a Espanya, imagino que hauran hagut milers de candidatures. Entre elles, la d'un professor interí de mates d'Alacant, de la que'ns parla el diari equatorià El Comercio.

La contractació de professors espanyols va estar precedida per la presentació del Plan Retorno Educación el passat mes de Febrer a Barcelona, Madrid i Múrcia. Aquest pla està adreçat a docents i no docents equatorians que vulguin tornar al seu país amb un contracte temporal i optar a una plaça fixa per oposició. Aquest pla es complementa amb els projectes d'Aprofere (Asociación de Profesores Residentes en España) i la Universitat Autònoma de Barcelona, pel retorn a l'Equador dels Masters en Investigació Educativa i la formació de mestres a Equador. D'entre els 772 candidats residents a Espanya que es van presentar a les proves del Plan Retorno Educación, sols 43 les han passat.

Finalment, no oblidem que el Plan Retorno Educación forma part d'un pla governamental molt més ambiciós:  “Somos el Gobierno de los migrantes”, le gusta repetir a Correa que dice sentir el éxodo de sus compatriotas “como una herida abierta”. El programa se codea con el Plan Ecuador Saludable que busca 1.484 profesionales de la salud, en especial anestesistas, fisioterapeutas y cirujanos. Como no hay tantos médicos especialistas ecuatorianos, la convocatoria está abierta a extranjeros y 63 españoles están en pleno proceso. El Plan Tierras está devolviendo a su país a 300 agricultores nacionales que vivían en Lleida, Murcia y Huelva. Allí labrarán tierras confiscadas. (El País, 26.04.2013).

Tots aquests plans costen molts diners. Així que, davant de la necessitat de 70.000 milions de USD (52.900 milions EUR) per finançar el Plan del Buen Vivir, el govern ha decidit obrir la reserva de Yasuní a las petrolieres. Però el president Correa no va convèncer els seus ciutadans quan va afirmar: No me gusta la minería, no me gusta el petróleo, pero mucho menos me gusta la pobreza y la miseria. De fet, un 92,7% de la población apoya la iniciativa de mantener el petróleo bajo tierra (Amazonia por la Vida), según una encuesta realizada en junio del 2013 (El País, 16.08.2013).

L'Equador, un país que val la pena seguir amb atenció.