dijous, 11 de juliol del 2013

més sobre el permafrost ...

més imatges del Schilthorn ...
El permafrost ha assegurat durant milers d'anys la estabilitat dels vessants dels Alps. Ahir la premsa es feia ressò de la publicació al Journal of Geophysical Research del resultat de la recerca realitzada per uns geògrafs de la Universitat de Friburg dirigits per Christian Hauck, professor de Geografia  Física. De manera resumida, es tracta d'un model matemàtic que, tenint compte del canvi climàtic, permet calcular quan començarà a fondre el permafrost als Alps, i així preveure el seu impacte en la geomorfologia alpina i, per extensió a les carreteres, xarxa ferroviària, llocs habitats, etc. Els geògrafs citats han escollit dues zones de test que tenen la particularitat d'estar molt ben estudiades des de fa anys (també tenen unes vistes fantàstiques i uns restaurants a uns preus prohibitius!): el cim del Schilthorn – Piz Gloria (igual us diu alguna cosa si us dic que surt a un vell film de James Bond) i el glaciar de Murtèl-Corvatsch a la Haute-Engadine. Els càlculs obtinguts pels models preveuen que el permafrost del Schilthorn començarà a fondre els propers 10 o 20 anys ... aproximadament (!), mentre que el permafrost del glaciar de Murtèl-Corvatsch començarà a fondre d'aquí a  50 à 100 anys. Bé, no podem afirmar que es tracti d'unes mesures que destaquin per la seva precisió. I no sé que'n pensaran els propietaris del restaurant que hi ha als cims, però estic gairebé segur de que no estan embalant els mobles. Tampoc comparteixo l'entusiasme de la Uni de Fribourg quan diuen que es tracta d'una première, més si tenim en compte que l'Office fédéral de l'environnement (OFEV) ja fa temps que treballa sobre el tema: però, en fi, ja sabeu com son alguns profes de Geografia  Física ... De totes maneres, si en voleu saber més sobre aquest tema podeu consultar un breu resum a les news de la Uni de Fribourg, i una mica més del mateix a swissinfo.ch que, per cert ... sabíeu que també publiquen en espanyol? En fi, més o menys ...

7 comentaris:

Israel Hands ha dit...

Doncs ja m´estranya que el Doc no ens hagi deixat cap comentari.Clar que possiblemet sigui al Pirineu intentant aplicar els models dels de Friburg a veure si obtñé uns ressultats espelusnants.

Israel Hands ha dit...

Sobre la fussió del premafrost,suposo que deu ser més "senzill" valorar l´afectació que pot arribar a tenir sobre les infraestructures que determinar el temps en que s´iniciarà el procés.Només cal veure l´amplitud dels ressultats obtinguts (10 o 20?,500 100?.Està clar que en Geologia això no és res,si no fos per què sembla que ha de ser una cosa recent.

Roy Batty ha dit...

Si, diguem que, en termes aproximatius, la fusió del permafrost pot prendre un temps equivalent al que trigui en Doc a tornar a passar-se per aquí. En termes geològics potser no sigui gran cosa. Ara bé, espero que no estem criant malves el dia que ho faci i després no s'ens emprenyi si ningú respon els seus comentaris.

Israel Hands ha dit...

Aposto a que amb les retallades igual els han tallat internet,per això en Doc ha hagut de limitar el seu pas pel GS.

Roy Batty ha dit...

O això o ja corre per la pensió Lili, no sé si m'explico ...

sinfu ha dit...

A mi em sembla que el pobre Doc va anar a fer una travessa pel pol nord, i una de dos, o se la menjat un os polar o s'ha enfonsat perquè ja no hi ha gel.

Roy Batty ha dit...

No sé si se l'ha menjat un os polar (què marrano que ets, Sinfu!), però estic segur de que encara sap on pot trobar el gel quan el necessita.