Es senzillament increïble que en aquestes alçades del segle XXI, a un país que es té pel melic del mon, reobris el debat sobre la utilització del iodur de plata per fer front a la calamarsa. Tu saps molt bé que és una idea obsoleta i plena de perills: sanitaris i mediambientals. Deixam ara que t'expliqui com s'ho fan en altres llocs amb un clima més dur que a Catalunya.
En primer lloc, o tens el capital per fer front a un any de males collites o subscrius una assegurança: si les condicions que't proposen no t'agraden, planteja't si has de tornar a votar la dreta a les properes eleccions. En segon lloc, com guanyaràs molt més no tenint una mala collita que tocant els diners de l'assegurança, hauries de mirar de trobar una protecció que faci anys que hagi fet les seves proves. T'estic parlant de les xarxes anti-calamarsa que trobes per tot arreu on hi hagi producció de fruits: des de les pomeres, fins a la vinya. Estic segur que realitzaràs de seguida que, a més de la calamarsa, et protegirà dels ocells i podràs vendre la teva fruita a un preu més alt. Naturalment, no val ni la pena entrar a parlar del que una universitat implicada amb la societat que la sosté podria arribar a fer per tu. Però si tot el que saps fer és contaminar la terra amb iodur de plata, pesticides i adobs, millor que deixis de queixar-te sobre la teva sort i et dediquis a una altra cosa. El teu país i les generacions presents i futures t'ho agrairan.
5 comentaris:
Quin país! "Pan para hoy, hambre para mañana". "No hase falta desir más"
Més que res pels arxius sobre el tema del GS, deixeu-me citar alguns exemples d'aquest mes de Juliol.
1 de Juliol, el Departament de l'economia del cantó de Vaud anunciava que, tot i que l'agricultura està constituïda per empreses individuals sotmeses a la llei del mercat, havia decidit que els agricultors i viticultors afectats per la calamarsada del 20 de juny poguessin beneficiar-se de l'atur parcial.
El 2 de Juliol, la pedra tornava a descarregar amb força, inundant les viles i malmetent els conreus de la zona del Jura.
El 4 de Juliol es publicava l'informe dels experts que havien avaluat l'impacte de la pedregada del 20 de Juny: Gairebé el 6% de la vinya del país havia estat destruïda (unes 1'100 Ha). Suisse Grêle, l'assegurança contra els danys de les pedregades (també present a França i Itàlia), va avaluar el cost de les indemnitzacions en 15 Mio de CHF.
El 8 de Juliol cau una pedregada més fluixa, aquest cop al Valais on, les caves de vies van inundar i els cultius de l'albercoc i les vinyes van quedar força tocats. El mateix dia, el diari informava que dues naus de Palexpo (la fira de mostres de Ginebra) estaven ocupades des del 1 de Juliol per AXA Winthertur i Generali per fer les estimacions de danys dels vehicles que havien quedat danyats per la pedregada del 20 de Juny. Al menys 6'000 vehicles assegurats per AXA havien estat danyats per un cost mitjà de 4'500 CHF per vehicle.
El 16 de Juliol, es presentava una nova avaluació dels danys de la pedregada del 20 de Juny. Els costos per les asseguradores havien estat molt més importants del que s'havia avaluat al principi. Afortunadament ... dans les régions touchées, environ 80% des exploitations sont assurées contre la grêle et les autres forces de la nature. Suisse Grêle procédera au règlement des sinistres après les estimations définitives qui auront lieu peu avant la récolte, indique l'assurance. Le paiement devrait être effectué en octobre.
El 19 de Juliol, una nova pedregada fa estralls al cantó de Ginebra.
El dilluns 22 de Juliol és el torn del cantó del Ticino.
El dia següent, 22 de Juliol, la pedregada queia a la vinya de Borgonya, destroçant-la gairebé per complet. Però Borgonya està a França i el comentari d'un agricultor: "On a la chance d’être assuré, ce qui n’est pas le cas de tout le monde, parce que c’est très cher", ajoute Romain Poirrotte, qui voit "beaucoup de vignerons tirer la langue, après la grêle de l’année dernière, et plusieurs années à petit rendement", podem trobar al mateix article: Des solutions ? Difficile de contrer les effets du climat. "Au syndicat de Volnay, on commence à parler de lutte anti-grêle, avec des fusées qui dispersent les nuages… Il faut voir si c’est efficace", explique Romain Poirrotte, dépité. D’autant que cette alerte orange tient à un risque fort de phénomènes violents : grêle, pluies intenses et rafales de vent pouvant localement atteindre et même dépasser les 100 km/h". Coets, no parlen de iodur de plata!
Tant li fa, tornem a Suïssa on avui, 25 de Juliol, el diari encara parlava dels estralls que havia fet la pedregada del 20 de Juny entre les aus. En particular les rapaces que havien quedat com metrallades i que s'han de curar urgentment perquè estiguin recuperades abans de refer el flux migratori.
Oops, l'enllaç que volia penjar per l'article sobre la pedregada a Borgonya era aquest.
Aviam, que acabo de parlar amb un company. I discutint sobre l'article de Borgonya, m'ha fet veure que la frase: Coets, no parlen de iodur de plata! es presta a confusió. El que vull dir és que parlen de coets però estan amagant que porten càrregues de iodur de plata! També ho fan a altres llocs. Es el tipus de coses que fa que els anglesos es plantegin si han de continuar subvencionant la política agrària de la Unió, si amb ella acaben finançant les bestieses dels froggers.
Publica un comentari a l'entrada