dimarts, 21 de juliol del 2015

helicòpters de l'exèrcit transporten aigua pel bestiar

Ja fa un munt de dies que estem vivint una sequera excepcional que, just per l'anècdota, tenia com efecte que en molts dels camps de conreu s'estiguessin utilitzant excepcionalment pel rec les instal·lacions dels bombers. Però davant la gravetat de la situació, dijous passat l'Estat de Vaud va haver d'activar el Pla ORCA (Organisation en cas de catastrophe) (1).

Entre les mesures del pla hom pot trobar les clàssiques: la prohibició del rec dels jardins privats, la prohibició d'utilitzar l'aigua dels cursos dels rius pels conreus (Nous avons fait le choix de préserver la faune piscicole plutôt que les patates, Frédéric Brand, chef du Service de l’agriculture) o la prohibició de fer barbacoes o focs d'artifici.

Altres mesures son més insòlites. Com ara la demanda d'ajuda als bombers i a l'exèrcit per abastir en aigua, per via terrestre i aèria, els 45'000 bovins que es troben actualment repartits a 680 prats alpins entre les muntanyes del Jura (20'000) i els Prealps (25'000). Per aquesta setmana les necessitats s'han estimat en un equivalent de 320 camions cisterna que haurien d'assegurar el subministrament de vuit punts d'aigua. El subministrament de sis d'aquests punts d'aigua estaran assegurats per camions de bombers i de l'exèrcit. Però els altres dos punts d'aigua: a Bassins i a Saint-Cergue, d'accés per via terrestre més complicat, estaran avituallats per tres helicòpters Super Puma, que transportaran l'aigua des del Lac de Joux.

Si els nous radars de l'exèrcit permeten identificar amb precisió la posició dels ramats, sols cal esperar que no els identifiquin com enemics i tinguem un disgust si els helicòpters comencen a disparar míssils (2).


4 comentaris:

Israel Hands ha dit...

Ho entenc perfectament,doncs cada lloc sembla que té un amimal emblemàtic i,clar,se´ls ha de cuidar.Si aquí al Delta és el Flamenc a Suïssa són,de tota la vida,les vaques.Potser en Sinfu ens podria fer 5 cèntims sobre l´animal emblemàtic d´Irlanda.

Ara què el que si té collons és el nom del pla d´emrgència.Veig que encara conserveu un profund sentit del humor XD.

Roy Batty ha dit...

Doncs que sàpigues que a mi no em posa cap problema si vols parlar d'animals emblemàtics: en particular d'aquells que't vas passar uns dies entrant dades per fer estadístiques amb el SPSS. A saber que estan fent per ells en aquell "marco de incomparable belleza".

Pel que fa al Sinfu, me sembla haver escoltat que el seu animal emblemàtic és la seva gossa. Clar que, la gent diu moltes coses. Si te'n recordes, també hi havia que deia que tocava el saxo prop de Ciutat Badia.

Roy Batty ha dit...

I ara bé el millor. A les vaques sembla no agradar-lis l'aigua del Lac de Joux. Sembla que unes micro-algues de l'aigua d'aquest llac, que no representen cap problema fito-sanitari, fan que l'aigua tingui un sabor que no aprecien les vaques (L’eau du lac de Joux pas du goût des vaches?, 20minutes.ch, 23.07.2015)

Roy Batty ha dit...

Bé, no. La millor és aquesta. Resulta que, per guanyar 15 minuts per vol, l'exèrcit va demanar l'autorització a l'estat francès d'anar a buscar l'aigua al Lac des Rousses. L'estat francès va donar l'autorització, però va oblidar d'informar als habitants del lloc i, com a la zona estan en restriccions d'aigua, es va organitzar una de bona. A fi de calmar els esperits, l'exèrcit va decidir no anar a buscar més aigua de l'altre costat de la frontera i ha fet extensiu el servei als Préalps de Fribourg i de Saint-Gall.