dissabte, 5 de juliol del 2014

consulta: dret a decidir, però no per a tothom

Segons un article publicat al portal informatiu de Catalunya Televisió:
El Parlament descarta ampliar el vot als catalans que viuen a la resta de l'Estat, però podran votar els que són a l'estranger.


Sembla doncs que els catalans que resideixin a la resta de l'estat espanyol (també es refereixen als de La Franja de Ponent), no podran votar a la consulta del 9 de novembre per qüestions de complexitat jurídica i operativa. La via del veïnatge civil, a la qual tindria dret un ciutadà que hagi residit a Catalunya amb anterioritat i que, en aquests moments, estigui empadronat en una altra comunitat autònoma, ha estat descartada pels serveis jurídics ja que, operativament generaria unes "dificultats extraordinàries" i seria complicat igualment des del punt de vista jurídic.

En canvi, no hi hauria problema per als catalans que viuen a l'estranger, sempre que tinguin la "condició política" de catalans, segons estipula l'Estatut, i estiguin inscrits en el registre de la Generalitat per a residents a l'exterior.

Estic preocupat perquè, com ningú m'havia informat mai de que hi ha un registre de la Generalitat per a residents a l'exterior, igual resulta que no reuneixo les condicions polítiques per ser català.  He fet una recerca a Google i he de confessar que no ha estat gens fàcil de trobar aquest registre: finalment l'he trobat a l'adreça dels afers exteriors de la Generalitat.

Després de veure que els catalans expatriats fem part dels afers exteriors de Catalunya, m'he sentit super motivat per participar a la consulta. M'he mirat la pàgina i he vist que has d'omplir un formulari. Encara no l'he pogut llegir, perquè jo utilitzo Foxit com lector PDF, però m'acabo de donar compte de que, si vull reunir la condició política de català, hauré d'instal·lar-me la darrera versió d'Adobe Reader (el missatge ho diu clarament en anglès), omplir el formulari i, després, si visc a la Unió Europea (que sembla assimilada a la noció de continent europeu, a clarificar) , enviar-ho al Registre de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea. I si visc a la resta del món, enviar-ho al Registre de la Delegació del Govern a Barcelona.

En fi, que si el Parlament de Catalunya troba que és complicat fer el necessari perquè puguin votar aquells que resideixen al que ells anomenen la resta de l'estat espanyol, i si pels que vivim fora de l'estat espanyol tampoc ens ho posen fàcil, espero que els catalans de veritat, aquells que viuen i treballen a Catalunya (si tenen casa i feina), puguin decidir lliurement sobre el nostre destí.

2 comentaris:

Roy Batty ha dit...

Pots baixar-te el formulari punxant amb el botó dret de la rata l'enllaç que trobaràs a l'adreça dels afers exteriors de la Generalitat. O en aquest altre enllaç. Et descarregues el PDF i després el pots obrir amb el lector que prefereixis: per exemple, el que jo utilitzo: Foxit.

Roy Batty ha dit...

Un col·lega de la llista "Catalans a Suïssa" de LinkedIn m'ha aclarit lo de la condició política de català i el seu registre: Aquest registre té caràcter voluntari i s'adreça a aquells ciutadans i ciutadanes que tenen la condició política de català, és a dir, els catalans i catalanes amb nacionalitat espanyola que resideixen fora de l'Estat espanyol, el darrer veïnatge administratiu dels quals és a alguna població de Catalunya.

En la seva resposta me diu que: la notícia pressuposa que si la consulta del 9N s'arriba a fer serà per aplicació de la llei de consultes que està en tràmit al Parlament i que no s'aprovarà fins el setembre. La notícia al diari ARA diu que (...) per als catalans residents a l'estranger sí que s'ha pogut idear un mecanisme per permetre'ls votar: un registre voluntari on es poden apuntar per afegir-se al futur cens. Finalment tindran dret a participar en la consulta: els ciutadans majors de 16 anys; els catalans que visquin a l'estranger, que prèviament hauran d'apuntar-se en un registre específic, i els immigrants, tot i que en aquest últim cas resta per concretar els anys d'arrelament que se'ls demanarà. Aquests detalls s'acabaran de discutir divendres vinent, quan es preveu que s'enllesteixi el primer esborrany de la nova llei.