divendres, 4 de juliol del 2014

sobre el nacionalisme: lletra oberta al Sr. Margallo

El passat 10.03.2014 vostè va dir que una Catalunya independent no tindria cap reconeixement internacional, que"vagaría por el espacio", i que quedaria "excluida de la UE por los siglos de los siglos".

No puc pronunciar-me sobre el futur de la UE perquè jo no tinc la capacitat de saber quin serà el seu futur.

Però si que tinc la memòria suficient per recordar què va donar de sí la paranoia nacionalista que es va desenvolupar a la Sèrbia de Milosevic. Una paranoia que va retro-alimentar altres nacionalismes i va acabar rebentant la federació iugoslava. Actualment, dues de les repúbliques que van sortir d'aquella paranoia han ingressat a la UE: Sèrbia, no. I si vol que parlem de futbol, estic segur que s'ha adonat que la selecció de Croàcia i la de Bòsnia es van classificar per jugar a Brasil: la de Sèrbia, no. I si va veure el partit entre les seleccions suïssa i argentina, potser es va donar compte que la selecció suïssa estava constituïda en gran part pels fills d'aquells que van haver d'exiliar-se per escapar a la carnisseria primer, a la misèria després, que van tenir lloc als Balcans.

Aprofitant que els tresorers del seu partit son tant aficionats a visitar Suïssa, perquè no acompanyar-los i visitar el país? Així podrien veure de primera mà què és una democràcia directa. I què és un estat confederal que garanteix, entre altres coses, el respecte de les cultures minoritàries i la utilització oficial de les seves llengües. No és qüestió de ser de dretes o d'esquerres. Ni tampoc de renegar dels seus orígens. Es solament una convivència que ha donat lloc a un remarcable standard de vida i a un sentiment patriòtic brutal. Fins i tot podria fer un salt a la vila de Fribourg i veure com, a una mateixa ciutat, la gent s'expressa en la seva llengua, que és també la dels altres, com la dels altres és la seva: i-no-passa-res !!!

Ara bé, si vostès prefereixen seguir pel camí dels Balcans, me temo que els catalans no serem els únics que vagarem per l'espai pels segles dels segles. Seria ja hora que vostès, el PSOE i les altres faccions del nacionalisme espanyol (també penso en l'Albert Rivera, i en l'esquerra que "calla y otorga"), llencessin d'una vegada a les escombraries els somnis imperials del passat, que no fan sinó despertar en altres uns somnis medievals/feudals igual d'inútils, i deixessin que aquesta societat  avanci d'una vegada cap a la llibertat, el progrés i el respecte de la diferència.

No és gens complicat, de veritat. Tot consisteix en saber comportar-se com a persones humanes.